Gratis Office-klone over Internett

Nå kan du laste ned StarOffice med norsk stavekontroll. Og mot slutten av året kan du trolig logge deg på Nextra og bruke StarOffice over Internett.

Snart slipper du å kjøpe og installere Microsoft Office på PCen din for å kunne skrive brev eller lage presentasjoner. Microsoft Office koster minst 4.000 kroner, men Sun har siden i fjor høst tilbudt en gratis konkurrent - StarOffice.

Hittil har StarOffice vært en ren kopi av Office - en samlepakke med blant annet tekstbehandler, regneark, presentasjonsprogram, tegneprogram som du laster ned og installerer på PCen. Fra i dag kan du laste ned StarOffice 5.2 med norsk stavekontroll, men du må foreløpig velge engelske eller danske menyer - Sun har ikke oversatt hele programmet til norsk.

Les mer om StarOffice:


Sun deler ut gratis "norsk" Office-kopi
StarOffice på lommedata'n
Supert alternativ til MS Office

StarOffice består av:
Workplace (grensesnitt)

Writer (tekstbehandling)

Calc (regneark)

Impress (presentasjon)

Draw (tegne)

Starimage (bildebeh.)

Schedule (kalender)

Mail (epost)

Base (database)

Discussion

Math

Versjoner for Internett (Java), Windows, Linux, Mac og Solaris.

I løpet av høsten kommer trolig en full norsk utgave av StarOffice. For i tillegg til PC-pakken, har Sun lovet en Internett-basert versjon av StarOffice. I stedet for å laste ned og installere StarOffice, kan du bruke programmene direkte over Internett. Sun skriver om og splitter opp pakken i Java-komponenter.

Det er ikke Sun som skal dele ut StarOffice over Internett. Det er Internett-leverandører eller selskaper som leier ut programvare (ASP) som får denne muligheten.

- Vi planlegger å tilby StarOffice til våre Internett-brukere. Vi har testet StarOffice og ønsker å kunne tilby våre kunder denne spennende muligheten, sier Arne Cartridge, informasjonssjef i Nextra, til digi.no.

Nextra sier de må ha en norsk versjon. Sun har ikke tatt seg råd til å lage en norsk versjon av PC-utgaven, men planlegger etter hva digi.no forstår å oversette Internett-versjonen.

Sun er i ferd med å lansere betaversjon to av StarOffice for Internett. Hvis Nextra skal vente på den ferdige versjonen og gjennomføre en kort testperiode, kan StarOffice dukke opp på det norske Internett mot slutten av året.

Nextra-brukere blir ikke alene. Sun har i tillegg fortalt digi.no at de er i kontakt med Infostream, EDB Business Partner, Telenor Bedrift, Merkantildata/Getronics og Siemens. Disse selskapene skal enten dele ut StarOffice til bedriftskunder som en ASP-løsning eller hjelpe bedrifter å sette opp intern StarOffice-servere , sier Sven Ole Skrivervik, teknisk sjef i Sun Norge.

Til toppen