Gratis pc - mot gratis arbeid

Den lille kraftkommunen Forsand på Vestlandet ønsker å hoppe inn i it-alderen. Alle de 300 husstandene i kommunene skal få gratis pc - mot 50 timers samfunnstjeneste.

Den lille kraftkommunen Forsand på Vestlandet ønsker å hoppe inn i it-alderen. Alle de 300 husstandene i kommunene skal få gratis pc - mot 50 timers samfunnstjeneste.

Forsand kommune er kanskje mest kjent for fjellklippene Prekestolen og Kirrag. Med store inntekter fra sine kraftverk og bare 300 husstander (1000 innbyggere) er kommunene styrtrike. De fleste av innbyggerne i kommunene driver med sandproduksjon og jordbruk, men nå ønsker lokalpolitikerne å ta skrittet over i it-alderen.

Et utvalg med varordfører Torstein Haukalid i spissen har foreslått at hver husstand i kommunen skal få en gratis pc og internett-abonnement. Dette skal gjøre "Forsand kommune til nr. 1 i Rogaland når det gjeld grunnleggjande opplæring innan informasjonsteknologi", heter det i innstillingen.

Ønsket er å sikre den spredte bosetningen og næringslivet i kommunen gjennom aktiv bruk av it. Forslaget skal trolig vedtas i løpet av våren, men det gjenstår en del detaljer, sier Torstein Løland, næringssjef i Forsand kommune, til digi.no.

Men det er én mindre og én litt større hake ved kommunens tilbud. For å motta gratis pc må familien gjennomgå en runde gratis it-opplæring, noe som kanskje ikke er helt uproblematisk tatt i betraktning at det er 40 kilometer - med båt - fra innerst i Lysefjorden til Forsand, ytterst i fjorden.

Verre er det nok at kommunene ønsker seg 50 timers gratis samfunnstjeneste som bytte for pcen. Ovenfor Stavanger Aftenblad sier kommunene at de mener dette er rettferdig. Ved å legge til grunn en timeslønn på 100 kroner, mener kommunen at innbyggerne får pcen til halv pris.

I følge forslaget skal en del kommunalt ansatte få maskinene helt gratis. Totalt mener varaordføreren at prislappen på dataprosjektet vil ligge på rundt tre millioner kroner.

Til toppen