Test: digitoday tester: Ricoh RDC-7

Grusomt bra digitalkamera

Vi har testet et digitalkamera som er så tøft at det gjør mer enn normalt vondt å sende det tilbake.

Produkttester kan være grusomme. Man får leke med små, blanke, høyteknologiske dingser i noen dager, uker eller måneder, uten tanke på at importøren eller PR-byrået skal ha dem tilbake. Så plutselig kommer dagen da du har strukket deres tålmodighet så langt som det går, og sakene bare sendes tilbake.

Det er en vond dag.

Derfor overskriften om det grusomt bra digitalkameraet. For vi har testet et kamera som er så tøft at det stikker i magen å måtte levere det fra seg.

Produsenten Ricoh kaller ikke RDC-7 et kamera. De mener RDC-7 er en "image capturing device", noe som ikke høres like jålete ut etter en grundig gjennomgang av funksjonene.

Digitalkameraet Ricoh RDC-7 i en koffert.
Kameraet i en koffert.

Kameraet er 13,5 x 7,4 x 2,6 cm stort, altså passe lommestørrelse for litt store lommer. Det veier 270 gram uten batteri, og er svært elegant å se til.

Det er veldig enkelt i bruk, selv om det kan ta litt tid å venne seg til den ørlille forsinkelsen man får fra man trykker på knappen til RDC-7 fyrer av.

LCD-skjermen kan roteres 270 grader, blitzen har fem innstillinger og lyser generelt godt opp, selv på flere meters hold. Ricoh opplyser en maksimalgrense på 2,5 meter, men den virker godt enda et par meter utover det.

Velgerhjulet til digitalkameraet Ricoh RDC-7
Velgerhjulet.

En hjul-velger på baksiden lar deg velge om du skal 'skyte' stillbilder, bilder i serie, video, lyd, dokumenter, se/høre gjennom det du har skutt eller gå inn i menyene for innstilling.

Ricoh RDC-7 spesifikasjoner

- 3,3 millioner bildepunkter, oppløsning opp til 2048 x 1536 piksler
- LCD-skjerm, roterbar, 200.640 bildepunkter
- 3x, 7,3-21,9mm linse - tilsvarer 35-105mm linse på vanlig 35mm kamera
- Manuell og automatisk fokus
- f/2,6 til f/3,4, avhengig av zoom-innstillinger
- Lukkerhastighet ett 1/1000 til åtte sekunder
- Innebygd blitz med fem innstillinger
- JPEG, TIFF , WAV, AVI lagringsformater
- NTSC og PAL videoformat
- USB og seriellkabel for overføring
- Oppladbart batteri
- Komplett programvarepakke medfølger
- Automatisk + fire manuelle innstillinger for hvitbalanse: Dagslys, skyet, tungsten og lysrør
- Automatisk ISO på 150, kan stilles til 200 og 400
- 3x zoom
- Automatisk eksponering med +/- 2EV kompensasjon
- Tilpasset DPOF-systemet for automatisk utskrift av bilder
- 10 sekunders selvutløser

'Hjulet' har også av/på-bryteren og zoom-knappen, og ellers har man knapper for bildekvalitets-velger, blitz-innstillinger, minnekort ut/inn og selvutløser på utsiden av kameraet. Resten av knappene ligger beskyttet under den utbrettbare LCD-skjermen.

RDC-7 har to utløserknapper, én som brukes hvis man holder det horisontalt og en for vertikal skyting.

Kameraet 'forstår' hvordan man holder det ut fra hvilken knapp man trykker på, så man slipper å ta bildene inn i et redigeringsprogram og rette dem opp etterpå.

Minnet kan utvides med et SmartMedia-kort opp til 64 MB, og internminnet er på 8 MB. Man kan velge mellom fire oppløsninger for stillbilder: 640 x 480, 1024 x 768 og 2048 x 1536 i normalmodus, og opp til 3072 x 2304 bildepunkter i proff-modus (se nedenfor).

Hver av oppløsningsvalgene har også separate innstillinger for 'economy', 'normal' og 'fine', for ekstra fleksibilitet.

På laveste oppløsning med laveste kvalitet kan man lagre opp til 168 bilder i internminnet, og på høyeste kvalitet er det plass til 3 bilder.
Bildene lagres i komprimert JPEG eller ukomprimert TIFF-format.

Video lagres som AVI-filer, og man kan ta opp opp til 40 sekunder, med lyd.

Lyden holder høy kvalitet, og lagres i WAV-format, slik at både lyd, bilde og video kan importeres rett inn på datamaskinen, gjennom medfølgende seriell- eller USB-kabel.

Hvis man investerer i et 64-MBs minnekort, kan man faktisk lagre hele 136 timer med lyd eller 5 minutter video.

Tekst-innstillingen gjør det mulig å fotografere aviser og andre papirdokumenter, behandle dem med et bokstavgjenkjenningsprogram og importere dem til en vanlig tekstbehandler. Perfekt for spioner og andre som ikke alltid kan ta med seg alle papirene de har lyst til.

Digitalkameraet Ricoh RDC-7
Digitalkameraet Ricoh RDC-7.

Bildebrikken (CCD-en) er på 3,24 millioner bildepunkter, så man kan få svært høy kvalitet på stillbildene. Maksimal normal oppløsning er altså imponerende 2048 x 1536 bildepunkter, men RDC-7 har også en 'pro'-innstilling som sørger for effektiv dobling av antall bildepunkter gjennom at kameraet tar to høyoppløselige bilder rett etter hverandre, hvor det for bilde nummer to forskyver CCD-en et halvt bildepunkt til siden, legger sammen de to bildene, og vips! har man sju megapixler (sju millioner bildepunkter) med fotografisk informasjon.

Pro-innstillingen har også tre forskjellige variasjoner, med forskjellig funksjon.

RDC-7 har også en makro-innstilling, slik at man kan gå helt inn til én centimeters avstand. Stillbildefunksjonene lar deg også stille inn kameraet for intervall-fotografering, med intervaller fra 30 sekunder til tre timer.

Ricoh har også lagt ved en imponerende programvarepakke for RDC-7. Med PhotoStudio, PhotoPrinter, PanoramaMaker, VideoImpression, PhotoFantasy, og PhotoMontage fra CD-en kan man redigere bilder og video, og sette det sammen til for eksempel 360 graders VRML-montasjer.

Kameraet leveres med programvare, bæreveske, kabler for overføring til datamaskin og TV (S-VHS) og fjernkontroll er ekstrautstyr.

Veiledende pris er kr. 10.900 opplyser importfirmaet Knut Aronsen AS.

Les også