TELEKOM

Hackergruppe vil tilby sensurfritt internett

Planlegger helt uavhengig nettverk av kommunikasjonssatellitter.

Hackerspace Global Grid er et hackerdrevet romprogram som sikter mot både å sende opp kommunikasjonssatellitter og å sende et menneske til månen.
Hackerspace Global Grid er et hackerdrevet romprogram som sikter mot både å sende opp kommunikasjonssatellitter og å sende et menneske til månen. Bilde: Hackerspace Global Grid / Constellation
2. jan. 2012 - 13:54

Bygging og oppskyting av satellitter er ofte så dyrt og vanskelig at det vanligvis er forbeholdt nasjonalstater og større selskaper. Men allerede i 1961 ble den første amatørsatellitten sendt opp i verdensrommet. Den var en del av Orbiting Satellite Carrying Amateur Radio-systemet (OSCAR), som fortsatt er aktivt. Siden 1961 har det blitt sendt opp over 70 OSCAR-satellitter, som brukes til videreformidling av blant annet amatørradio-signaler.

Under Chaos Communication Congress, som ble arrangert av hackergruppen Chaos Computer Club i Berlin i romjulen, ble planene om et nytt, globalt satellittnettverk presentert. Dette kalles for Hackerspace Global Grid (HGG). Satellittprogrammet beskrives som globalt, ikke bare rent fysisk, men også fordi hackerscenen er et fellesskap som er spredt til de fleste land og alle kontinenter.

Hovedpersonene bak prosjektet er tyske. Både Armin Bauer, Andreas Horning og en person som bare er oppgitt som «hadez», holder til i Stuttgard, men også flere andre skal være med på laget. Dette inkluderer ikke minst radioamatører. Gruppen beskriver seg selv som hobbyhackere, tusenkunstnerne og vitenskapsmenn på deltid. Gruppen vil ikke bli omtalt som noen politisk bevegelse.

– Det vi er, er en gjeng med teknologiinteresserte mennesker som har identifisert et problem og er ivrige etter å rette det. Vi er interessert i de teknologiske aspektene ved alle former for kommunikasjon, heter det i HGG-prosjektets FAQ.

Prosjektet har flere hovedmål, hvorav det mest langsiktige og ambisiøse er å sende en amatørastronaut til månen i løpet av de neste 23 årene.

Et mål som kan bli virkelighet i løpet av langt kortere tid, er å tilby Internett-basert kommunikasjons som ikke kan sensureres.

– La oss bringe Internett ut av kontrollen til jordiske instanser, sier Nick Farr, til BBC News. Farr er personen som i august søkte etter folk som kunne bidra til prosjektet.

HGG vil etter alt å dømme være basert på små satellitter som går i bane rundt Jorden, i stedet for geostasjonære satellitter, som er mye dyrere å plassere ut. Brukerne vil «bakkestasjoner» som de enten bygger selv eller kjøper for en foreslått pris på 100 euro.

Høy båndbredde er ikke noe prioritert mål, selv om prosjektet ikke ser bort fra både dette og geostasjonære satellitter kan bli aktuelt på et senere tidspunkt.

– Dersom du har et desperat behov for å kommunisere, bryr du deg ikke om hvorvidt du kan se på YouTube-videoer eller ikke [...]. Du ønsker å få beskjeden ut og å motta oppdateringer. Du ønsker å informere og å holde deg selv informert. Tenk Twitter-oppdateringer, ikke videostreaming, heter det i HGG-prosjektets FAQ.

Til BBC News forteller professor Alan Woodward ved University of Surrey at han anser prosjektet som mulig, men det at satellittene ikke er geostasjonære vil begrense hvor lenge man kan kommunisere om gangen, selv om det er mange satellitter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.