Hackertrusselen dobles

Hissige datavirus, innbrudd på IT-nettverk og angrep på nettsider økte med mer enn 100 prosent i 2001. Ekspertene tror det blir flere ransforsøk, innbrudd og virusangrep enn noensinne.

Hissige datavirus, innbrudd på IT-nettverk og angrep på nettsider økte med mer enn 100 prosent i 2001. Ekspertene tror det blir flere ransforsøk, innbrudd og virusangrep enn noensinne.

Antall rapporterte IT-angrep utgjør bare toppen av isfjellet, men eksperter regner med at det kan ha vært inntil fem millioner tilfeller på verdensbasis i fjor. Dette er dobbelt så mange som året før. Elisabeth G. Myhre i KPMG tror at vi vil gå fra vondt til verre i 2002.

- Trusselbildet er i ferd med å endre seg. Tradisjonelt har ansatte stått for de fleste sikkerhetsbruddene, men nå ser vi også en stor økning i eksterne angrep. Derfor er IT-sikkerhet viktigere enn noensinne, sier Myhre til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

En undersøkelse fra datasikkerhetsselskapet Computer Emergency Response Team, viser en dobling i antall angrep fra hackere, informasjonstyver og datavirus fra 2000 til 2001.

52 000 tilfeller ble rapportert til CERT i 2001, noe som sannsynligvis bare utgjør mellom en og tre prosent av det totale antallet.

- Vi får nok en betydelig økning i antall virusangrep og IT-innbrudd i år, sier gründer og styreformann Per Hansen i PDI Consult. Han er også leder for det norske it-sikkerhetsforumet ISF.

Hansen forteller at 2001 er det verste virusåret han har opplevd, både når det gjelder antall virus, antall infeksjoner per virusangrep og hastigheten virusene spredte seg med.

- I fjor spredde viruset Nimda seg til 2,2 millioner PC-er i løpet av 24 timer, mens Code Red var det første viruset som spredte seg til mer enn 300 000 webservere i løpet av ett døgn, sier han.

Ifølge Hansen bruker både hackere og virusskrivere stadig mer avanserte metoder. Ofte utnytter de sikkerhetshull i Microsoft-produkter.

Han tror at bruk av e-post, bredbånd og nye overføringsmåter er den største trusselen mot IT-sikkerheten de nærmeste årene. Etter hvert som stadig flere kjøper produkter og tjenester på internett, vil nettran bre om seg, tror han

- Det er enklere å rane via Internett enn å fysisk rane for eksempel en bank. Bankene oppfordrer folk til å bruke nettbank, men tar ikke ansvar for å lukke bakdøren til systemet som finnes i den enkelte PC. Autentiseringssertifikatet ligger ofte lagret på harddisken, og kan enkelt stjeles og misbrukes, mener Hansen.

Nettbanker og sikkerhet kan du lese mer om i disse artiklene på digi.no:

Til toppen