DARK WEB

Hadde 17 millioner brukere: Verdens største markedsplass på det «mørke nettet» ble stengt av politiet

Over og ut for Hydra Market.

Cyberkriminelle har nå én færre markedsplass til rådighet, takket være en storstilt politiaksjon.
Cyberkriminelle har nå én færre markedsplass til rådighet, takket være en storstilt politiaksjon. Illustrasjonsfoto: Colourbox/36566074
6. apr. 2022 - 19:00

Det såkalte «mørke nettet», hovedsakelig tilgjengelig via Tor-nettverket, har lenge vært en slags trygg havn for cyberkriminelle i mange varianter. Nå har en av de største aktørene i dette lyssky hjørnet av internett blitt luket bort, melder blant andre Engadget.

Hydra Market, den antatt største markedsplassen på det mørke nettet, ble nylig stengt etter en koordinert aksjon utført av det tyske, føderale politiet og amerikanske politimyndigheter.

Stod for 80 prosent av alle transaksjoner

Aksjonen førte til beslagleggelse av serverne som Hydra benyttet, i tillegg til kryptovaluta-lommebøker til en samlet verdi på 25 millioner dollar – cirka 217 millioner kroner.

En 30-årig mann fra Russland er blitt siktet for å ha driftet serverne, og for å ha medvirket til hvitvasking av penger og distribusjon av narkotiske stoffer. Markedsplassen skal også ha blitt brukt til å selge hackeverktøy- og tjenester, falske identifikasjonspapirer og mer.

I pressemeldingen hos det amerikanske justisdepartementet opplyses det at Hydra Market stod for rundt 80 prosent av samtlige kryptovaluta-transaksjoner på det mørke nettet. Siden 2015 skal markedsplassen ha mottatt 5,2 milliarder dollar, cirka 45 milliarder kroner, i kryptovaluta.

– Kriminelle på det mørke nettet gjemmer seg bak en illusjon av anonymitet, men DEA (det amerikanske narkotikapolitiet, journ.anm.) og våre partnere over hele kloden følger med. Vi vil fortsette å etterforske, avsløre og gjennomføre handlinger mot kriminelle nettverk uansett hvor de opererer, advarer det amerikanske justisdepartementet i pressemeldingen.

17 millioner kontoer

Ifølge blant andre Bloomberg hadde Hydra Market cirka 17 millioner klientkontoer og 19.000 salgskontoer, som altså betyr at markedsplassen hadde et betydelig omfang. De fleste av brukerne er fra russisktalende land.

Det forrige store, ulovlige nettmarkedet på det mørke nettet, Silk Road, ble tatt ned av det amerikanske etterforskningsbyrået FBI helt tilbake i 2013. Hydra Market skal ha vært i drift siden Slik Road forsvant, eller lengre.

Silk Road-etterforskningen fortsatte for øvrig en god stund etter stengningen. Så sent som i 2020 beslagla amerikanske myndigheter bitcoin verdt nesten 10 milliarder kroner som var tilknyttet det ulovlige markedet.

Den antatte grunnleggeren av Silk Road, Ross Ulbrecht, ble i 2015 dømt til livstid i fengsel uten mulighet for prøveløslatelse. Hvilken skjebne som eventuelt venter grunnleggeren av Hydra Market gjenstår å se.

Illustrasjonsbilde.
Les også

Største noensinne: USA beslaglegger bitcoin verdt 10 milliarder kroner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.