Haifinne-PC-er skal prege kontorene

50 til 60 prosent av alle PC-ene Compaq selger, har haifinnen som designmodell. På Comdex skal tendensen befestes ved å framheve stil, pålitelighet, miljø og enkel drift.

Da Compaq lanserte sin første iPaq for halvannet år siden, dreide det seg ikke om en hånd-PC, men om en tynn og stilig PC uten utvidelsesmuligheter, beregnet på Internett-alderen. Modellen er fortsatt tilgjengelig, men den skal fases ut tidlig neste år. I stedet kommer nye modeller som fører bevegelsen for minimalistiske kontor-PC-er videre.

På den pågående Comdex Fall 2001-messen i Las Vegas, viser Compaq sin nye Evo D500 Ultra-slim Desktop (bildet). Den kan plasseres liggende eller stående, og tar en fjerdedel av plassen i forhold til tradisjonelle stasjonære PC-er. Den er beregnet på bruk i nettverk, og har ikke plass til ekstra kort eller annet internt monterbart tilleggsutstyr. Prosessorvalget går fra Celeron til Pentium 4, og IT-avdelingen tilgodeses med verktøy for drift og fjernkonfigurering. Få interne komponenter bidrar også til større pålitelighet, og maskinene er støysvake. Den som trenger mer enn USB-porter kopler på en utvidelsesenhet.

iPaq var opprinnelig tiltenkt som hjemmemaskin. Det var før Compaq skjønte at de heftigste PC-ene går til hjemmene. Kontorene vil helst ha standardutstyr, og de trenger bytte grafikkort før å holde tritt med nye spill. Nå går de tynne PC-ene til kontorene, og utgjør 50 til 60 prosent av Compaqs samlede salg.

Compaqs kommende brudgom Hewlett-Packard har forlengst satset på samme hest, og bidrar til minimaliseringsbølgen med to nye modeller. Den enkleste er e-pc 42, Pentium 4-varianten av e-pc-serien med "ultra small form factor". Den tilbys med harddisk opptil 40 GB, minne opptil 512 MB og CD-ROM, CD-RW eller DVD innebygget. Velg mellom tre aktuelle Windows - XP Professional eller Home, og 2000 Professional - eller Linux. HP mener minimalismen bidrar til 35 prosent lavere risiko for svikt, i tillegg til miljø- og de øvrige driftsgevinstene.

Hos HP erobrer haifinne-tankegangen også de tradisjonelle Vectra-modellene. Vectra VI420 skal ikke lenger bare tilbys som bordmodell eller minitårn. Fra januar kommer den også i "small form factor format". Fordi den har interne utvidelsesspor er den noe større enn e-pc, men betraktelig mindre enn de øvrige Vectra-modellene. Den gir bedre multimedia og grafikk enn e-pc, men de to har samme programvareimage, og passer følgelig bra som varianter over samme tema hos bedrifter som liker standardiserte løsninger.

Til toppen