Halve Norge får ikke super-bredbånd

Det er bare de som bor i tettbebygde områder som får ekte bredbånd i overskuelig fremtid. Det forteller Telenor etter å ha studert morgendagens teknologier.

Det er bare de som bor i tettbebygde områder som får ekte bredbånd i overskuelig fremtid. Det forteller Telenor etter å ha studert morgendagens teknologier.

Telenor er i ferd med å teste ut forskjellige teknologier for å gi deg ekte bredbånd. For ADSL, arvtageren til ISDN, gir bare 1-2 megabit og dette er ikke nok. Telenor mener at målet er minst 10-15 Mbit - dette vil koble opp flere TV-er og PC-er i samme husholdning. Dette kaller Telenor ekte bredbånd. Harald Loktu i Telenor, serverer politikere og befolkningen i distriktene noen harde og klare fakta om morgendagens teknologier. Loktu er assisterende prosjektleder for hybrid bredbåndsaksess (HBA) -prosjektet. Uansett hva Telenor kommer til å lansere, setter naturlovene og avstandene i Norge klare begrensninger.

- I løpet av de neste 4-5 årene vil vi kunne gi rundt halvparten av alle norske innbyggere ekte bredbånd. Noe mer blir for dyrt med den teknologien vi ser utvikler seg nå, sier Loktu, til digitoday.no

Telenors HBA-prosjekt arbeider med utvikling av flere teknologier for å dele ut høy linjefart til Norges befolkning i løpet av de neste årene. Men det blir klasseforskjeller. Hovedprinsippet er at bredbånd blir billigere å få jo tettere folk bor, for naturlovene tvinger frem store forskjeller. Skal du ha høy båndbredde, må du øke frekvensen, og da faller rekkevidden raskt.

- I praksis er det de som bor i blokker og flermannsboliger som vil kunne få ekte bredbånd først, sier Loktu.

Telenor planlegger å gi VDSL til blokker og villastrøk. Der ADSL gir 1-2 Mbit (fra Telenor), gir arvtageren VDSL 5-50 Mbit. Men folk må bo tett, for med sin høye frekvens kan VDSL-linjer bare være 500-1000 meter lange, forteller Loktu til digitoday.no. Derfor blir det bare lønnsomt å bygge VDSL-sentraler i byer og tettsteder.

Telenor tester VDSL-linjer i Sandnes utenfor Stavanger. Trolig kommer de første VDSL-linjene til salgs i løpet av neste år, enten fra Telenor eller en av konkurrentene. Les sak:

Alternativet til VDSL er LMDS, et radiobasert system for å levere Internett-linjer. Telenor er i ferd med å starte et testprosjekt med utstyr i 42 Ghz-klassen i Svolvær. En LMDS-basestasjon vil kunne gi 400 hustander som bor opp til 4-6 kilometer unna en båndbredde på 30-50 Mb/s

- Vi mener at LMDS vil egne seg godt til å gi bredbånd til spredt tettbebyggelse, forteller Loktu til digitoday.no.

LMDS får bare en rekkevidde på 2-3 kilometer. Du må dessuten kunne se antennen fra huset ditt - selv et stort tre vil stoppe signalene. Telenor tror at prisen på basestasjonen etterhvert vil gjøre det mulig å bygge ut LMDS i tettsteder med ned til 500 boliger.

Foreløpig er mottakerutstyr for LMDS dyrt, og det vil ta flere år til prisen faller. Men teknologien er klar og kommer etterhvert, det er Telenor sikre på, forteller Loktu.

- Med VDSL og LMDS vil vi kunne gi 50-60 prosent av befolkningen ekte bredbånd, forteller Loktu. Med slike linjer kan hver husstand hente flere høykvalitets videostrømmer og surfe på Internett samtidig.

Det vil ikke den resterende halvdelen av befolkningen kunne gjøre. Folk som bor utenfor tettsteder får to alternativer i årene fremover.

ADSL vil gi en rask linje til Internett-surfing og mulighet for å vise videoruter på en PC slik TVNorge i dag sender fra Big Brother-huset.

Det andre alternativet er Telenors fremtidige bakke- og satellittbaserte digitale TV-sendinger. Telenor planlegger sammen med TV 2 og NRK å dekke nesten hele landet med det bakkebaserte nettet.

Kvaliteten blir høy, for signalet gir 4-6 Mbit i sekundet. Men dette nettet sender bare ut 12-24 digitale TV-kanaler en vei. Du vil ikke kunne velge film når du ønsker det selv, påpeker Loktu til digitoday.no.

Til toppen