BEDRIFTSTEKNOLOGI

Halvert datamengde med nytt videoformat

Kan støttes av mobiler allerede neste år.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. aug. 2012 - 10:53

Overføring av video utgjør en stadig større andel av den totale mengden data som sendes via Internett. Innen 2015 anslås det at andelen har vokst til 90 prosent. Samtidig krever brukerne i større grad enn tidlige at videoinnholdet har høy oppløsning, noe som krever ytterligere kapasitet.

I en pressemelding denne uken skriver Ericsson at Moving Picture Experts Group (MPEG) denne sommeren var samlet i Stockholm for å samles om et utkast til et nytt videokomprimeteringsformat som er omtrent dobbelt så effektivt som dagens formater, inkludert mye brukte H.264/AVC. Planen er å gjøre formatet, som offisielt heter High Efficiency Video Coding (HEVC), men som også kalles for H.265, til en internasjonal standard.

– Det er mye bransjeinteresse for dette fordi det betyr at du kan halvere bitraten og fortsatt oppnå den samme visuelle kvaliteten, eller doble antallet tv-kanaler med den samme båndbredden, noe som vil ha enorm betydning for industrien, sier Per Fröjdh i en pressemelding. Han er ansatt ved Group Function Technology-avdelingen til Ericsson Reseach som sjef for visuell teknologi. Fröjdh er dessuten formann for den svenske MPEG-delegasjonen.

Ifølge Erik Ekudden, Ericssons sjef for blant annet teknologistrategier, kan HEVC-formatet bli lansert i kommersielle produkter allerede i 2013.

– Det vil ta tid før det lanseres i forbindelse med tv-tjenester, men opptakelse skjer mye raskere i det mobile området, og vi vil sannsynligvis se de første tjenestene for mobile bruksområder neste år, sier Ekudden.

Ericsson-gruppen som ledes av Fröjdh samarbeider også med MPEG om et nytt komprimeringsformat for 3D-video, som skal kunne blir en standard for 3D-videosystemer som ikke har behov for 3D-briller. Denne teknologien kan ifølge Fröjdh bli standardisert innen 2014.

– Framtidig 3D-teknologi vil ha mer avanserte skjermer, som kan åpne for flere ulike skjermbilder. De enklere versjonene av denne teknologien vil fortsatt bare tilby de to skjermbildene vi har i dag – venstre og høyre – uten behov for briller. Men i framtiden vil det bli mange bilder ved siden av hverandre, slik at du bare behøver å bevege hodet til venstre eller til høyre for å få et stereo-inntrykk av et objekt, forklarer Fröjdh.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.