RESULTATERFINANS

Halvert overskudd i Dell

Omsetningen svikter, og kostnadene må kuttes med enda en milliard dollar.

27. feb. 2009 - 08:01

Pc- og serverleverandøren Dell kunngjorde i går tall for kvartalet fram til 30. januar, og for hele regnskapsåret 2008–2009.

Tallene viser at Dell sliter med å opprettholde lønnsomheten mens omsetningen svikter. Ledelsens hovedbudskap etter tallpresentasjonen var at kostnadskuttene skal trappes opp.

Det opprinnelige målet fra mars i fjor om å redusere utgiftene med tre milliarder dollar årlig innen utgangen av regnskapsåret 2010–2011, er nå økt til fire milliarder dollar.

Sammenliknet med samme kvartal for et år siden, er omsetningen redusert med 16 prosent til 13,4 milliarder dollar. Driftsresultatet er redusert med 41 prosent til 457 millioner dollar, og resultatet er redusert med 48 prosent til 351 millioner dollar.

Sammenlikningen av det nettopp avsluttede regnskapsåret med det forrige, viser stillstand i omsetningen, 61,1 milliarder dollar, mens driftsresultatet faller med 7 prosent til 3,2 milliarder dollar og resultatet med 16 prosent til 2,5 milliarder dollar. Tilbakekjøp av egne aksjer innebærer at overskuddet per aksje bare er redusert med 5 prosent.

Dell konstaterer altså at kostnadskuttene har begynt å virke – driftsutgiftene er 363 millioner dollar lavere i januar-kvartalet i år, sammenliknet med samme kvartal for et år siden – men at de på langt nær vil strekke til når omsetningen fortsetter å svikte, noe selskapet tror den vil.

Omsetningen faller i alle geografiske områder. Fra fjerde kvartal 2007–2008 til fjerde kvartal 2008–2009 er nedgangen i forretningsmarkedet 17 prosent til 6 milliarder dollar i Amerika, med et 23 prosent fall i volum. I Europa, Midtøsten og Afrika faller omsetningen med 17 prosent til 3 milliarder dollar, med et 19 prosent fall i volum. I Asia, Stillehavet og Japan er nedgangen 24 prosent i omsetning, til 1,4 milliarder dollar, og et 19 prosent fall i volum.

I forbrukermarkedet – der Dell nå selges i 24 000 butikker verden over – er volumøkningen 18 prosent. Prisfall og overgang til rimeligere og enklere pc-er fører til at omsetningen faller med 7 prosent til 3 milliarder dollar.

Når det gjelder utsiktene framover, sier Dell at det er vanskelig å forutse hvordan etterspørselen vil utvikle seg.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.