SIKKERHET

Halvparten av epostserverne har en sårbarhet som kan gi angripere fritt spillerom

Sikkerhetfiks til Exim er tilgjengelig.

Alle som benytter epostserveren Exim bør så snart som mulig oppdatere programvaren til den nyeste versjonen.
Alle som benytter epostserveren Exim bør så snart som mulig oppdatere programvaren til den nyeste versjonen. Illustrasjon: Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. sep. 2019 - 20:00

Nok en gang har det blitt funnet en svært alvorlig sårbarhet i Exim, den mest brukte epostserverprogramvaren i verden. Ifølge en fersk undersøkelse gjort av E-Soft, brukes Exim av mer enn 57 prosent av alle epostservere.

Den aktuelle sårbarheten gir angripere mulighet til å fjernkjøre programmer på systemet med root-privilegier. Også i juni omtalte digi.no en Exim-sårbarhet som åpnet for det samme, men enkel utnyttelse av sårbarheten den gang var avhengig av visse endringer i standardkonfigurasjonen til programvaren.

Avhenger av TLS-støtte

Sårbarheten som nå har blitt funnet, avhenger kun av at Exim-serveren aksepterer TLS-forbindelser, og det gjør trolig de fleste. 

Sårbarheten kan utnyttes ved å sende en spesiell sekvens som involverer SNI ( Server Name Indication) under den innledende «TLS handshake»-prosessen. Et konseptbevis på dette skal være offentliggjort. Sårbarheten avhenger ikke av hvilket av TLS-bibliotekene GnuTLS eller OpenSSL som benyttes.

Oppdater til 4.92.2 eller nyere

Ifølge Exim-teamet er sårbarheten fjernet i versjon 4.92.2 av programvaren. Den skal finnes i alle tidligere versjoner, som det nå frarådes å bruke. 

Antallet internettilknyttede datamaskiner som ifølge søketjenesten Shodan bruker Exim 4.91 eller eldre.
Les også

Millioner av epostservere kan være berørt: Sårbarhet utnyttes av ny orm

Det er også oppgitt et par måter å forhindre utnyttelse av sårbarheten på, dersom oppdatering til versjon 4.92.2 er uaktuelt. Det ene innebærer et par endringer i konfigurasjonsfilene til Exim. Det andre innebærer å deaktivere støtten for TLS, noe ikke anbefales. 

I enkelte Linux-distribusjoner kan sikkerhetsfiksen som er inkludert i versjon 4.92.2 av Exim, bli inkludert («backported») i eldre versjoner av programvaren. I slike tilfeller bør brukerne sjekke om sikkerhetsfiksen faktisk er en del av programvarepakken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.