DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Halvparten av stemmene i Estland-valget kom digitalt

Over 313.000 estere stemte via internett i søndagens parlamentsvalg. Det er ny rekord for landet, som har vært en pioner på området.

Stemte digitalt: Også Estlands statsminister, Kaja Kallas, avga sin stemme på en vanlig laptop i forbindelse med parlamentsvalget i Estland som ble avsluttet søndag den 5. mars 2023.
Stemte digitalt: Også Estlands statsminister, Kaja Kallas, avga sin stemme på en vanlig laptop i forbindelse med parlamentsvalget i Estland som ble avsluttet søndag den 5. mars 2023. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin
6. mars 2023 - 07:32

Blant dem som stemte på nett, var både president Alar Karis og statsminister Kaja Kallas.

Valglokalene stengte klokka 20 lokal tid, og det endelige resultatet var ventet å komme i 23-tiden. Det er ikke publisert valgdagsmålinger.

Kallas og Reformpartiet hadde 31,2 prosent oppslutning da nesten alle stemmene var talt opp sent søndag kveld.

Foreløpige tall fra Estlands statlige kringkaster ERR viser at over 614.000 personer stemte totalt, og det var en samlet valgoppslutning på 63,7 prosent. Av disse stemte 313.514 via internett, og det er en klar rekord.

Estland var første land i verden som tillot stemmegivning via internett i politiske valg. Konseptet er svært kontroversielt i mange land fordi det er bekymring for hvordan valgsikkerheten blir ivaretatt.

Siden det ble innført i kommunevalget i 2015, har imidlertid praksisen fått mer og mer aksept i Estland.

Estiske velgere kan også forhåndsstemme digitalt, men deretter stemme fysisk på valgdagen om de har ombestemt seg – da annulleres nemlig den digitale stemmen.

Stemmemaskinene fra Dominion, som brukes i 16 stater, har sårbarheter som blant annet kan brukes til manipulering av stemmetall. Bildet er fra en demonstrasjon av Dominion-systemet i Atlanta.
Les også

Stemmemaskiner i USA er sårbare for hacking

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.