Dokumentaren om Aaron Swartz kan nå sees på nettet.
Dokumentaren om Aaron Swartz kan nå sees på nettet. (Bilde: Takepart.com)

Han kjempet for et fritt og åpent internett

Dokumentar om Aaron Swartz er nå tilgjengelig.

Den tragiske historien om Aaron Swartz som begikk selvmord 26 år gammel i fjor har rørt mange. Historien om Swartz er nå blitt dokumentarfilm.

Filmen heter The «Internet's Own Boy», og hadde opprinnelig premiere på Sundance-festivalen tidligere i år. Den vises på utvalgte amerikanske kinoer, og kan kjøpes og leies hos flere nett-tjenester. Ironisk nok er filmen regionsperret til USA på de fleste relevante videotjenestene, og dermed litt vrien å få sett hvis man ønsker å gi litt penger tilbake til filmskaperne. Nettstedet The Internet Archive har imidlertid hele dokumentaren tilgjengelig gratis.

    Les også:

Aaron Swartz har utvilsomt satt spor etter seg. Det er belegg for å si at internettopplevelsen ville vært fattigere uten hans bidrag.

Swartz var med å utvikle RSS-formatet, han var involvert i å starte Creative Commons-prosjektet som har gitt rettighetshavere en rekke hensiktsmessige lisenser med mulighet for å si fra seg enkelte rettigheter under bestemte vilkår. Han var også med å starte Reddit, nettstedet som fortsatt er en betydelig kilde til nyhetsformidling og kommunikasjon mellom nettbrukere.

Swartz var også kjent for sin aktivisme, blant annet for å ha vært en av hovedmotstanderne til det svært kontroversielle SOPA-lovverket. Han var opptatt av å fremme fri flyt av informasjon og åpenhet på Internett.

I 2011 ble han siktet for å ha brutt seg inn i det digitale biblioteket JSTOR, med plan om å dele ut innholdet til alle. Selv om myndighetene i delstaten Massachusetts frafalt tiltale, og JSTOR uttalte at de ikke hadde noe uoppgjort med Swartz, risikerte han likevel opptil 35 år i fengsel.

Det endte med at Swartz tok sitt eget liv.

Filmen om hans liv er regissert av Brian Knappenberger, og ble folkefinansert gjennom Kickstarter. Målet med filmen skal ha vært å både fortelle historien om Swartz og samtidig belyse utfordringene med å beholde Internett fritt og åpent.

Knappenberger har tidligere fokusert på hacktivisme og fritt Internett, og har blant annet laget filmen «We are Legion».

    Les også:

Til toppen