Han kjempet for et fritt og åpent internett

Dokumentar om Aaron Swartz er nå tilgjengelig.

Han kjempet for et fritt og åpent internett
Dokumentaren om Aaron Swartz kan nå sees på nettet. Bilde: Takepart.com

Den tragiske historien om Aaron Swartz som begikk selvmord 26 år gammel i fjor har rørt mange. Historien om Swartz er nå blitt dokumentarfilm.

Filmen heter The «Internet's Own Boy», og hadde opprinnelig premiere på Sundance-festivalen tidligere i år. Den vises på utvalgte amerikanske kinoer, og kan kjøpes og leies hos flere nett-tjenester. Ironisk nok er filmen regionsperret til USA på de fleste relevante videotjenestene, og dermed litt vrien å få sett hvis man ønsker å gi litt penger tilbake til filmskaperne. Nettstedet The Internet Archive har imidlertid hele dokumentaren tilgjengelig gratis.

    Les også:

Aaron Swartz har utvilsomt satt spor etter seg. Det er belegg for å si at internettopplevelsen ville vært fattigere uten hans bidrag.

Swartz var med å utvikle RSS-formatet, han var involvert i å starte Creative Commons-prosjektet som har gitt rettighetshavere en rekke hensiktsmessige lisenser med mulighet for å si fra seg enkelte rettigheter under bestemte vilkår. Han var også med å starte Reddit, nettstedet som fortsatt er en betydelig kilde til nyhetsformidling og kommunikasjon mellom nettbrukere.

Swartz var også kjent for sin aktivisme, blant annet for å ha vært en av hovedmotstanderne til det svært kontroversielle SOPA-lovverket. Han var opptatt av å fremme fri flyt av informasjon og åpenhet på Internett.

I 2011 ble han siktet for å ha brutt seg inn i det digitale biblioteket JSTOR, med plan om å dele ut innholdet til alle. Selv om myndighetene i delstaten Massachusetts frafalt tiltale, og JSTOR uttalte at de ikke hadde noe uoppgjort med Swartz, risikerte han likevel opptil 35 år i fengsel.

Det endte med at Swartz tok sitt eget liv.

Filmen om hans liv er regissert av Brian Knappenberger, og ble folkefinansert gjennom Kickstarter. Målet med filmen skal ha vært å både fortelle historien om Swartz og samtidig belyse utfordringene med å beholde Internett fritt og åpent.

Knappenberger har tidligere fokusert på hacktivisme og fritt Internett, og har blant annet laget filmen «We are Legion».

    Les også:

Les mer om: