Open Mobile Radio Interface

Håper ny standard vil gjøre det enklere å utvikle DAB+-apper til mobiler

Vil vekk fra proprietære programmeringsgrensesnitt.

Et standardisert programmeringsgrensesnitt skal gjøre det enklere å utvikle DAB+-apper dersom det skulle komme flere smartmobiler enn LG Stylus 2 med DAB+-støtte.
Et standardisert programmeringsgrensesnitt skal gjøre det enklere å utvikle DAB+-apper dersom det skulle komme flere smartmobiler enn LG Stylus 2 med DAB+-støtte. (Bilde: Tek.no)

Vil vekk fra proprietære programmeringsgrensesnitt.

En gruppe med kringskastingsaktører og teknologiselskaper har utviklet et åpent og universelt grensesnitt som skal gjøre det enklere for apputviklere å lage radio-apper som støtter DAB+. Det nye grensesnittet har fått navnet Open Mobile Radio
Interface (OMRI).

Gunnar Garfors er president i bransjeorganisasjonen IDAG.
Gunnar Garfors er president i bransjeorganisasjonen IDAG. Foto: Tommy Normann

Verdens første mobil med mottaker for DAB+-baserte radiosendinger ble lansert i våres. LG Stylus 2 DAB+, som modellen heter, har blitt testet av Tek.no. Men sett fra et utviklerståsted har den en klar ulempe. 

– LG-telefonen komme med et proprietært API (programmeringsgrensesnitt, journ. anm). Det ønsker vi ikke at andre skal gjøre, noe som er én av årsakene til at vi har valgt å utvikle OMRI, forteller Gunnar Garfors til digi.no. 

Garfors er president i den internasjonale radioorganisasjonen IDAG (International DMB Advancement Group), som har ledet arbeidet med OMRI. 

Les også: FM-nettet slukkes i 2017

Enklere og billigere

– Om alle mobiltelefonprodusenter lager egne API-er i stedet for å bruke et standardisert et som OMRI, så fører det til mer jobb og dyrere utvikling for dem selv. I tillegg vil apputviklere måtte lage nye versjoner av hver app for hver mobiltelefon. Det er også tidkrevende og lite formålstjenlig, forteller Garfors. 

Han legger til at gruppen har utviklet mellomvare for den nevnte LG-telefonen, slik at OMRI også fungerer på den. 

OMRI (Open Mobile Radio Interface) er primært et teknisk grensesnitt som standardiserer kommunikasjonen mellom radiobrikkesettet til en smartmobil og mobilapper. Diagrammet over skisserer programvarestakken til OMRI på en Android-enhet.
OMRI (Open Mobile Radio Interface) er primært et teknisk grensesnitt som standardiserer kommunikasjonen mellom radiobrikkesettet til en smartmobil og mobilapper. Diagrammet over skisserer programvarestakken til OMRI på en Android-enhet. Foto: OMRI-prosjektet

– Utviklingen av Open Mobile Radio Interface er et virkelig skritt framover for å la kringkastere skreddersy sine apper og ta i bruk DAB+-tuneren i smartmobilen. Dette vil åpne for reell innovasjon innen bruken av digitale radiotjenester, som – ved å være fritt tilgjengelige – skaper virkelig nytte for forbrukeren, sier Simon Fell, direktør for teknologi og innovasjon hos Den europeiske kringkastingsunion (EBU), i en pressemelding.

Ifølge pressemeldingen er DAB+-sendinger tilgjengelig for mer enn 400 millioner mennesker i Europa, Afrika, Asia og Stillehavsregionen.

Kan skje også i Norge: GPS-trøbbel kan ødelegge for DAB-dekningen

Universelt

Den første utgaven av grensesnittet er Java-basert og lagd for Android. Men ifølge Garfors kan grensesnittet også tas i bruk i forbindelse med andre mobile produkter, inkludert underholdningsutstyr i biler.

Gruppen som har bidratt til OMRI, består av EBU, WorldDAB, IDAG, BBC, Radioplayer, All In Media, tyske IRT, Konsole Labs, Fraunhofer IIS, nederlandske MTVNL, Commercial Radio Australia og to brikkesettleverandører. 

– Det er to chipleverandører som har bidratt i utviklingsarbeidet, og vi er i kontakt med ytterligere to. De har fortsatt ikke formelt uttalt at de vil støtte OMRI. Derfor har vi ikke tatt med navnene deres i pressemeldingen, forklarer Garfors. 

Mer fart ombord i fly: – Hver passasjer kan få 12 Mbit/s med det nye systemet

Sterk oppfordring

– I tillegg er vi i kontakt med flere telefonprodusenter om å bruke OMRI. Vi har gjennom samarbeid med flere av telefonprodusentene blitt sterkt oppfordret til å få på plass et slikt åpent og universelt API, og vi tror og håper de vil benytte anledningen og bruk OMRI ved første anledning. Målet er at OMRI skal bli som et GPS- eller kamera-API som alle kan benytte, legger han til. 

Allerede finnes det tilgjengelig en del mobilapper som støtter OMRI. Disse er ifølge Garfors utviklet av henholdsvis IRT, Fraunhofer, Radioplayer, Commercial Radio Australia og Konsole Labs.

Selve OMRIv1.0, som den første utgaven heter, er tilgjengelig som åpen kildekode på EBUs Github-område.

Ingen bred støtte: Bare 16 prosent vil at radio flyttes over til DAB

Kommentarer (25)

Kommentarer (25)
Til toppen