Har blinket ut 100 kriminelle utviklere

– Vi vet omtrent hvem de er, sier Europols kyberenhet.

Har blinket ut 100 kriminelle utviklere
Troels Ørting leder Europols kyberkrimenhet EC3. Bilde: IMAGO/ All Over Press

Majoriteten av verdens ondsinnede programvare er skapt av et fåtall kriminelle. Ifølge Europol dreier det seg om rundt 100 bakmenn, de fleste fra russisktalende land.

De mener at politiet bør konsentrere seg om å ta denne toppen av verdikjeden, som det oppgis består av en temmelig begrenset gruppe dyktige utviklere.

– Vi vet omtrent hvem dette er. Hvis vi kan fjerne dem fra ligningen vil resten falle vekk.

Troels Ørting sier dette i et radiointervju med BBC. Dansken leder EUs spesialenhet og spydspiss mot alvorlig kyberkriminalitet, European Cybercrime Center (EC3) som ble åpnet i fjor som del av Europol med hovedsete i nederlandske Haag.

Erfaringen er at russiskspråklige kriminelle gjenger utvikler avanserte verktøy for blant annet datainnbrudd, spionasje og kapring av ofrenes pc-er og nettkontoer.

Dette blir solgt som hyllevare produkter og tjenester via lysskye markedsplasser eller diskusjonsfora på internett.

Skadevaren Zeus som finnes i et utall forskjellige varianter er et kjent eksempel. Det svært fleksible angrepsverktøyet blir solgt i underverdenen og kan konfigureres mot spesifikke nettbanker. En operatør trenger ikke være særlig datakyndig for å svindle ofrene sine. Millioner av mennesker verden over har blitt svindlet på denne måten. Zeus-trojanere rettet mot det norske markedet har også vært observert tidligere.

– Grådighet og profitt

Selv om Europol mener å ha identifisert mange av bakmennene, og hevder virksomheten kan falle som dominobrikker dersom de får arrestert et hundretalls utviklere, sier de at bekjempelse av nettkriminalitet er en «kamp i oppoverbakke».

– Dette er ikke et statisk nummer, dessverre vil omfanget øke. Vi kan fortsatt håndtere situasjonen men de kriminelle har flere ressurser og ingen hindringer. De er drevet av grådighet og jaget etter profitt, og de produserer skadevare med en hastighet vi sliter å holde tritt med, sier Ørting.

At en hovedvekt av bakmennene holder til i Russland er et problem. Da hjelper det lite at Vestens forhold til Russland etter invasjonen av Krim-halvøya er på frysepunktet.

Forholdet EUs politiorgan har med sine russiske kolleger har ikke alltid vært så godt, vedgår lederen for European Cybercrime Center, men hevder samtidig at samarbeidet er på bedringens vei.

Troels Ørting røper overfor BBC at han nylig besøkte Moskva for å diskutere fire store kyberkriminalsaker. Det fremgår ikke hvilke saker han viser til men EC3-sjefen har håp om at møtene vil føre til arrestasjoner og fengselsdommer.

    Les også:

Les mer om: