Android 8.0 Oreo

Har fjernet valget for installasjon fra ukjente kilder i Android 8.0

Erstattet av ny funksjonalitet.

Android 8.0 skal bedre kunne forhindre uønsket installasjon av skadelige apper fra ukjente kilder.
Android 8.0 skal bedre kunne forhindre uønsket installasjon av skadelige apper fra ukjente kilder. (Bilde: Kham Tran/Flickr, CC BY 2.0)

Erstattet av ny funksjonalitet.

I Android har det helt siden starten vært mulig å installere apper også fra andre kilder enn dagens Google Play eller andre forhåndsinstallerte app-markedsplasser. Men for å gjøre dette, har brukeren måttet endre en innstilling slik at enheten tillater installasjon fra det som omtales som ukjente kilder. 

Denne innstillingen har blitt fjernet i Android 8.0. 

Hensikten med dette er ikke å forby installasjon fra andre kilder, men å redusere faren for at brukere laster ned apper med ondsinnet kode. 

Ny tillatelse

I et blogginnlegg skriver Google at en vanlig strategi for utviklere av det selskapet omtaler som potensielt skadelige apper, er at selve appen ikke inneholder noe skadelig kode, men at den ber brukeren om å installere en ondsinnet app som er maskert som for eksempel en viktig sikkerhetsoppdatering.

Brukeren som har åpnet for installasjon fra ukjente kilder kan være sårbare for slik villende atferd, mener Google. 

I Android 8.0 Oreo har Google innført en ny app-tillatelse, Install unknown apps, som i likhet med andre tillatelser er direkte knyttet til hver app. Dersom en app ønsker å installere noe fra en annen kilde enn Google Play, vil den først måtte be brukeren om tillatelse til å gjøre dette. 

En slik app kan også være for eksempel Google Chrome, dersom brukeren selv bruker denne til å laste ned og installere en APK-installasjonsfil. 

I Android 8.0 får brukerne oversikt over hvilke apper som har tillatelse til å installere andre apper fra ukjente kilder..
I Android 8.0 får brukerne oversikt over hvilke apper som har tillatelse til å installere andre apper fra ukjente kilder.. Foto: Google

Brukeren kan til enhver tid se en oversikt over hvilke apper som er gitt tillatelse til å installere andre apper. Der kan man også skru av tillatelsen igjen. 

Alle apper som skal kunne utnytte dette, må bygges litt om, slik at de støtter den nye tillatelsen. Apper uten slik støtte, vil ikke kunne installere andre apper. 

Les også: Google lanserte Android-versjon oppkalt etter en kjeks

Kommentarer (26)

Kommentarer (26)
Til toppen