IT-BRANSJEN

Har tjent minst 340 milliarder kroner på App Store. Nå er app-butikken 10 år

En gullgruve for Apple, men antallet apper sank for første gang i fjor.

Apple-sjef Tim Cook under en presentasjon på Apple Worldwide Developers Conference i San Jose i 2018.
Apple-sjef Tim Cook under en presentasjon på Apple Worldwide Developers Conference i San Jose i 2018. Foto: AP/Marcio Jose Sanchez, File
11. juli 2018 - 11:07

Den 10. juli 2018 var det ti år siden Apple lanserte sin «App Store» – app-butikken for iPhone.

Den gangen inneholdt App Store bare 500 apper, og daværende Apple-sjef Steve Jobs uttalte ifølge Macworld at Apple så for seg at appbutikken potensielt kan komme til å inneholde tusenvis av apper for iPhone og iPod Touch.

Slik så App Store ut i 2008. <i>Foto:  Apple</i>
Slik så App Store ut i 2008. Foto:  Apple

Det var en underdrivelse. I dag inneholder Apples App Store mer enn 2 millioner apper og har mer enn 20 millioner registrerte utviklere, ifølge The Verge.

Og det er ikke rent lite penger som renner inn til Apple takket være App Store. Ifølge Business Insider har Apple tjent minst 43 milliarder dollar – rundt 345 milliarder norske kroner – på appbutikken i løpet av disse ti årene.

Dette er et estimat, siden App Store er en del av en større avdeling («Services») som også inkluderer Apple Music, iTunes og Apple Pay. Apple deler ikke tall for de ulike tjenestene, men Tim Cook uttalte nylig at app-utviklere har tjent rundt 100 milliarder dollar (800 mrd. kroner). Utviklerne får normalt 70 prosent av det en app selges for i appbutikken, og Apple beholder resten. Dermed ligger antagelig totalomsetningen i App Store på minst 143 milliarder dollar – som betyr at Apples fortjeneste altså bør ligge på minst 43 milliarder.

Antallet apper falt for første gang

Antallet apper i både Apple App Store og hos konkurrenten Google Play har ifølge analyseselskapet Appfigures steget jevnt og trutt hvert eneste år – helt inntil 2017.

I 2017 sank nemlig antallet apper i App Store med rundt 5 prosent – fra 2,2 millioner til 2,1 millioner. Antallet Google Play-apper økte med 30 prosent i den samme perioden.

Vekst i antall apper i Apple App Store og Google Play fra 2014-2017. <i>Illustrasjon:  Appfigures</i>
Vekst i antall apper i Apple App Store og Google Play fra 2014-2017. Illustrasjon:  Appfigures

Årsaken skal imidlertid ikke være mindre interesse for å lage apper, men at Apple innførte strengere retningslinjer og fjernet apper som ikke lenger kunne brukes på nye iPhone-modeller. Apple fjernet blant annet apper med dårlig kvalitet og apper som var kopier av andre apper.

I tillegg lanserte Apple mot slutten av 2017 iOS 11, hvor de helt kuttet ut støtten for 32-bit apper. Alle apper i App Store må nå være 64-bit.

Er frustrert over manglende tilsyn av apper: Vipps brøt loven i flere år, uten at Difi reagerte » (Ekstra)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.