Windows 10 Anniversary Update

Har webkameraet sluttet å fungere? Trolig skyldes det Windows 10-oppdatering

Feilfiks loves.

Logitech C930 er blant webkameraene som er berørt av problemet. .
Logitech C930 er blant webkameraene som er berørt av problemet. . (Bilde: Logitech)

Feilfiks loves.

Mange av dem som har installert Windows 10 Anniversary Update, den store oppdateringen som kom i begynnelsen av august, opplever at webkameraet deres har sluttet å fungere skikkelig, gjerne etter noen få minutters bruk, for eksempel i kombinasjon med Skype.

Årsaken til problemet virker klar. Ifølge nettstedet Thurrott tillater ikke Windows 10 Anniversary Update at USB-baserte webkameraer benytter videostrømmer kodet med MJPEG eller H.264, noe som har vært tilfellet til nå. I stedet støttes kun YUY2-koding. 

Feature, ikke bug

Problemet diskuteres av utviklere i denne tråden, hvor en Microsoft-representant både bekrefter at endringen har blitt innført med hensikt, for å kunne innføre ny, kamerarelatert funksjonalitet. 

Flere av dem som skriver i diskusjonstråden, er angivelig utviklere av programvare som har webkamera-funksjonalitet. Enkelte av disse forteller at de nå må forklare sine egne kunder hvorfor løsningene ikke lenger fungerer.

I begynnelsen av tråden forsøker Microsoft-representanten, kalt Mike M., å forsvare endringen. Men i midten av forrige uke opplyser han at en feilfiks som i alle fall vil løse deler av problemet, kan ventes i september. 

Oppdatering

Etter at artikkelen først ble publisert, har Vibeke Hansen, kommunikasjonsdirektør hos Microsoft Norge, kommet med denne uttalelsen: 

– Vi er klar over situasjonen med at enkelte applikasjoner som bruker komprimert MJPG and H.264 kan være inkompatible med Windows 10 Anniversary Update. Vi vil snart tilgjengeliggjøre en fiks for dette.

Problemet ble altså innført med jubileumoppdateringen til Windows 10. Man kan løse dette ved å rulle tilbake til forrige versjon. Men dette må gjøres innen ti dager etter at oppdateringen ble installert.

Som kjent reduserte Microsoft angrefristen fra 30 til 10 dager i forbindelse med Anniversary Update. Allerede nå kan man altså se konsekvensen av denne endringen. 

Potensiell fiks

Thurrott viser for øvrig til et foreløpig knep som kanskje kan løse problemet hos noen Skype-brukere. Det innebærer å gjøre en endring i Windows-registeret. 

Med Windows-verktøyet regedit.exe kan man endre verdiene i registeret.

I dette tilfellet må nøkkelen HKLM\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\Windows Media Foundation\Platform gis DWORD-verdien EnableFrameServerMode, som deretter settes til 0.

Deretter må Skype startes på nytt.

Kommentarer (5)

Kommentarer (5)
Til toppen