Abonner
MASKINVARE

Harddisk-støtte rett på PCIe-bussen

Ikke så dumt som det kan høres ut som.

Harddisk over PCIe-bussen, er det noen vits i det, da?
Harddisk over PCIe-bussen, er det noen vits i det, da? Colourbox

NVMe-standarden har fått seg en oppgradering til 2.0 – og dermed fått støtte for å kjøre tradisjonelle snurredisker rett på PCIe-bussen. Men hvorfor det?

Harddisker av den roterende typen er ikke akkurat vanlig i normale datamaskiner lenger, det være seg for hjemmemarkedet eller kontor-segmentet. I servermarkedet er det imidlertid en god idé:

  • Nyere harddisker kan allerede skilte med hastigheter som før var forbeholdt SATA-SSDer, og fremtiden kan ganske sikkert by på enda større hastigheter fra denne typen disker. Det kan ikke SATA-standarden klare – den har ikke vært oppdatert på tolv år.
  • Harddisker er uansett ikke like raske som SSD-er, men kan ha betydelig større kapasitet. SSD-er har kun nylig fått størrelser som 8 TB, mens harddisker har nådd 20 TB. Datasentre, servere og lignende vil dermed bruke harddisker lenge ennå, og etter hvert som kapasiteten øker, vil behovet for bedre hastighet øke tilsvarende.
  • Enklere konstruksjon av komponenter. Hovedkort vil for eksempel trenge færre ulike koblingsmuligheter og dermed færre kontrollerbrikker – i det hele tatt enklere konstruksjon. Det vil kunne gi utslag på pris, feilrate, vedlikeholdsutgifter og så videre.
Les også

NVMe 2.0 får også en del andre nye funksjoner, men stort sett for spesielt interesserte. Er du en av dem, kan du finne mer info om NVMe 2.0 her.

NVMe 2.0 vil for øvrig bli bakoverkompatibel med tidligere versjoner, slik at man også i fremtiden vil kunne bruke dagens utstyr på NVMe 2.0-enheter og omvendt. 

Les også