Abonner
KARRIERE

Harde anklager mot Lenovo-topp

Ny Europa-sjef Gianfranco Lanci saksøkt og anmeldt av sin tidligere arbeidsgiver, Acer.

Acer mener deres tidligere toppsjef Gianfranco Lanci har begått både kontraktsbrudd og underslag.
Acer mener deres tidligere toppsjef Gianfranco Lanci har begått både kontraktsbrudd og underslag. Bilde: Lenovo

Gianfranco Lanci tar i dag over som toppsjef for Lenovo i Europa, Midtøsten og Afrika (Emea). Han er tidligere toppsjef i Acer, en av Lenovos argeste konkurrenter.

Lanci sluttet i Acer i februar 2011, og begynte å arbeide for Lenovo som konsulent i september i fjor. Et av oppdragene hans hadde med Lenovos integrasjon av den tyske pc-leverandøren Medion, som Lenovo kjøpte i mai i fjor.

I en pressemelding fra Lenovo heter det at Lancis oppgave som Emea-sjef er å sikre Lenovo status som en av områdets tre største pc-leverandører innen 2013. Lanci sier han vil sikre dette gjennom å holde stand innen bedriftsmarkedet, og angripe forbrukermarkedet.

Medion ga Lenovo en sterk stilling innen forbrukermarkedet i Russland og Tyskland. Lenovos forbruker-pc-er, med varemerket Idea, er per i dag utilgjengelige i flere europeiske land, blant dem Norge.

Satsingen på forbrukermarkedet gjelder ikke bare pc-er. Lenovo satser stort på Android-baserte nettbrett og mobiltelefoner.

Acer ser ikke med blide øyne på at deres tidligere toppsjef går til en ledende stilling i Lenovo.

7. februar i år meldte Acer at de har saksøkt Lanci i Italia for kontraktsbrudd. Søksmålet har altså ikke hindret Lanci fra å tiltre Emea-stillingen i Lenovo.

Den britiske avisen The Telegraph meldte 3. mars at Acer også har levert en politianmeldelse mot Lanci, i Frankrike. I motsetning til søksmålet, har Acer ikke redegjort for politianmeldelsen i en egen pressemelding.

Ifølge avisen går anmeldelsen ut på at Lanci skal ha svindlet Acer for flere millioner dollar mens han fortsatt var toppsjef. Svindelen skal ha foregått gjennom overfakturering av et internt arrangement i regi av Circle Line, et markedsførings- og pr-firma ledet av Lancis kone Giuditta Soldadino.

Det skal ikke være noen sammenheng mellom anmeldelsen og Acers ekstraordinære nedskriving på 150 millioner dollar av sitt varelager kort tid etter Lancis avgang.

Lanci avviser anklagene i anmeldelsen, og sier de omtalte fakturaene ikke stammer fra Circle Line men fra et annet selskap i samme gruppe, der hans kone har en «svært begrenset» eierandel.

Les mer om: