HDTV-dekodere først klart til jul

HDTV-kanalen ble lansert 1. september, men nordmenn får ikke tilgang til sendingene.

I USA og Asia har HDTV-teknologien kommet for fullt. I Japan sender halvparten av alle TV-kanalene i HDTV-format. Europa ligger foreløpig langt etter.

I Norge ble teknologien først lansert 1. september med Canal Digitals HDTV-kanal, men utfordringen var mangel på godkjente mottakere og dekodere.

    Les også:

Teknisk direktør Terje Storhaug i Canal Digital sa den gang til Elektronikkbransjen at det snart vil bli godkjente bokser både fra Force og Grundig som vil komme i butikkene om noen få uker.

I mellomtiden er det gått nesten to måneder, og det er fortsatt ingen nordmenn som kan glede seg over HDTV (High Definition Television). HDTV gir sendinger med fem ganger så høy oppløsning som vanlige fjernsynssendinger.

Informasjonsansvarlige Cathrine Barth-Nossum i Canal Digital bekrefter til Aftenposten at det fortsatt ikke er tilgjengelige bokser, men mener de vil være til salgs før jul.

Teknologien krever at man har plasma- eller LCD-skjerm. Jo større skjerm, desto bedre kommer forskjellen i kvalitet fram. Bildene er sylskarpe selv om skjermen kommer opp i 60 tommer.

Canal Digitals C More HD er foreløpig gratis, men vil etter jul koste 39 kroner i måneden. HD-boksen antas å koste rundt 5.000, og i tillegg kreves en flatskjerm-TV som er merket HD Ready.

Det kan også by på utfordringer at C More HD blir sendt i MPEG-2 komprimering, mens det til neste år er ventet at nye kanaler vil benytte MPEG-4 kombinert med signalstandarden DVB-S2.

TV-distributøren tror optimistisk på mange tusen HDTV-abonnenter innen året.

Fotball-VM i Tyskland i 2006 er blant de store sportsbegivenhetene som skal produseres i HDTV-format.

Til toppen