HELSE-IT

Helse sør-øst skroter milliardavtale om utflagging av IT

Styret i Helse sør-øst har bestemt seg for å droppe milliardavtalen om å outsource IT-systemene i helseforetaket.

Ullevål Sykehus (illustrasjonsfoto).
Ullevål Sykehus (illustrasjonsfoto). Bilde: NTB scanpix
14. juni 2018 - 19:16 | Endret 15. juni 2018 - 08:47

Styret i Helse sør-øst opplyser i en pressemelding at hele kontrakten om utflagging av IKT-infrastruktur med selskapet DXC avbestilles.

Det er ett år siden NRK avslørte at IT-arbeidere i blant annet Malaysia, India og Bulgaria hadde tilganger til pasientdata, selv før formell overtakelse av IT-systemene. Dette var i strid med alle løfter som var gitt til Stortinget, og umiddelbart ble hele avtalen satt i bero.

På et styremøte torsdag ble det vedtatt at man nå skal skrote hele avtalen, noe som trolig kommer til å koste dyrt. Det er helseforetaket Sykehuspartner HF, som har hatt ansvar for kontrakten.

– Sykehuspartner skal nå forhandle med DXC. Det vil bli avklart mulig gjenbruk av arbeidet og de investeringer som er utført fram til prosjektet ble stilt i bero. I 2017 ble det avskrevet 112 millioner kroner som tap i regnskapet. Vi regner med ytterligere avskriving i 2018, skriver helseforetaket i en pressemelding.

– Endret risikobilde

Styreleder Svein Gjedrem sier at det er fort tidlig å si noe om de endelige økonomiske konsekvensene før man er ferdig med forhandlingene.

Avgjørelsen om å gå ut av avtalen begrunnes blant annet med at «risikobildet for tjenesteutsetting har endret seg vesentlig siden kontrakten ble inngått».

– Både Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Politiets sikkerhetstjeneste viser til økt risiko for cyberangrep og endret trusselbilde for datasikkerhet. Datainnbruddet i Helse sør-øst i januar illustrerer dette. Ny sikkerhetslov kan gi ytterligere krav til sikkerhet, skriver Helse sør-øst.

– Manglende respekt

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) mener at det er «ufattelig» at skandalen ikke har fått større politiske konsekvenser. <i>Foto:  Gorm Kallestad, NTB scanpix</i>
Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) mener at det er «ufattelig» at skandalen ikke har fått større politiske konsekvenser. Foto:  Gorm Kallestad, NTB scanpix

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) kaller saken en eneste stor skandale, og mener det er «ufattelig» at den ikke har fått større politiske konsekvenser.

– Det har kostet Helse-Norge dyrt, og skyldes inkompetanse og manglende respekt for advarsler fra fagmiljø, og politisk ideologi der en mangler tro på egenregi mens outsourcing og anbudsutsetting skal være normalen, sier hun i en kommentar til NTB.

Hun mener at helseminister Bent Høie (H) burde ha grepet inn tidlig og stoppet planene.

– Han ble advart mot risikoen, men stolte blindt på helseforetaket og forklarte oss på Stortinget at dette skulle frigi midler til pasientbehandling. Nå skjer det motsatte, sier Sp-representanten.

Høie peker på Helse sør-øst

Høie avviser kritikken og sier i en kommentar i en epost til NTB at det er Helse sør-øst som har ansvaret for best å sikre at regionen har en IKT-infrastruktur som er sikker og fremtidsrettet.

– De innstilte umiddelbart prosjektet for om lag et år siden da det ble avdekket svikt i sikkerhetssystemene. Siden er alternative løsninger utredet, og jeg er fornøyd med at de nå har landet en ny løsning, uttaler Høie.

Han legger til at det er viktig at Helse sør-øst får en IKT-infrastruktur som også møter nye sikkerhetskrav.

– Hvem betaler?

Toppe stiller på sin side spørsmål ved hvem som nå skal betale for dette.

– Er det pasienter og ansatte i Helse sør-øst, som må vente lengre på behandling eller løpe fortere på jobb? Eller vil staten og Høie ta regningen?

Norges ingeniør og teknologorganisasjon (NITO) er svært glade for at avtalen skrotes.

– Jeg vil rose styret for riktig beslutning. Endelig har rådene fra fagfolkene i NITO blitt tatt på alvor. Vi håper at helseministeren tar lærdom av dette og lytter til de faglige rådene hvis lignende situasjon oppstår, sier NITOs president Trond Markussen i en kommentar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.