Her er de hete digital-kameraene

Nye kameramodeller frister i julehandelen, og noen få gamle schlägere henger fortsatt med. Men fortsatt er digitalkamera for dyrt for oss "vanlige".

Den vanlige brukeren sitter og venter på et digitalkamera som ligner på et kamera, som oppfører seg som et kamera og som tar like bra bilder som et kamera. Og det bør ikke koste mer enn 3.000 kroner, mener flere bransjefolk digi.no snakket med på vår lille ringerunde i fotobransjen.

- Hittil har folk kjøpt digitalkamera gjennom bedriftsavtaler, og da kjøper de for alt fra 5-6.000 til rundt 20.000. Men vi regner med det vil gå ett og annet kamera til private også, så som Ixus og Nikon Coolpix, som begge koster i underkant av 6.000 kroner, sier butikksjef Anders Hovseth, ved Foto Schrøders butikk på Nordregate i Trondheim.

Han forteller at folk som kjøper gave til seg selv, gjerne spanderer opp til 10-12.000.

- Når vi får kamera med to megapixels oppløsning ned i 3.000 kroner, da vil folk flest ta av. Nå er de dobbelt så dyre, men vi skal huske at det er ikke lenge siden de kostet 12.000 de også, sier Hovseth.

Også andre steder i bransjen har lignende inntrykk av markedsutviklingen.

- Det er litt tidlig å si i forhold til jula enda, da julehandelen ikke har startet enda. Men bare siste måneden har folk kjøpt flere digitalkamera privat enn før, det har tidligere vært stort sett bedriftsshopping, forteller butikksjef Arild Norberg i Simon Engen Foto i Trondheim.

De desiderte bestselgerene der i gården er Nikon Coolpix og Canon Ixus, men det er fortsatt for dyrt for mange.

- Nå ligger disse kameraene rundt 6.000 kroner, og jeg tror nok de må under 3.000 før det kommer til å ta av. Samtidig lever vi jo i en gal verden der det er "kjekt å ha", der en ser andre folk har ting en selv ønsker seg.

Andre butikker digi.no har snakket med ser for seg endel fokus på Fujis nyeste modeller, blant annet.Også disse ligger i 5-6000 kronerssjiktet.

Men felles for alle de mest populære modellene er at de ligner på kamera, at de ikke har radikale design som gjør det vanskelig å forstå at det er snakk om et kamera.

- Olympus har vært trendsettere på design, de har forstått at folk er ute etter kameraer som ligner på kameraer. Og Canons suksess med Ixus skyldes vel mye det at detligner på et vanlig Ixus, sier digitalfoto-mann Kai Thon.

Han synes ikke det er enkelt å plukke ut en favoritt til julerushet.

- Jeg er veldig begeistret for de nye fra Pentax og Olympus. Fuji har fine modeller til dine priser, og kjøper du Casio får du veldig mye for pengene. Det er mange som kjøper Hewlett Packard-kamera på Elkjøp - de har lave priser, men de har ikke toppkvaliteten inne, mener han.

Mange av de rimeligste kameramodellene er Taiwan-produserte med andre navn på. Sanyo hadde for eksempel 60 prosent av produksjonen de første årene, forteller Thon.

Til toppen