UTVIKLING

Her er teknologiradaren for 2015

Sjekk hvilke metoder og teknologier du skal holde deg unna.

Teknologiradaren fra Bekk skal gi nødvendig input til å velge de rette verktøyene for snekre IT-løsninger som fungerer og gir nytteverdi.
Bak analysene står spesialistene Vegard Hartmann (t.v.), Ole-Martin Mørk og Kristoffer Dyrkorn.
Teknologiradaren fra Bekk skal gi nødvendig input til å velge de rette verktøyene for snekre IT-løsninger som fungerer og gir nytteverdi. Bak analysene står spesialistene Vegard Hartmann (t.v.), Ole-Martin Mørk og Kristoffer Dyrkorn. Bilde: Espen Zachariassen/Grafikk: Kjersti Magnussen
5. juni 2015 - 07:08

Har du nettopp blitt fortrolig med Scrum for å komme deg velberget gjennom IT-prosjektene?

Da er du ifølge ekspertene allerede i ferd med å bli utdatert på to områder:

Scrum er ikke lenger å anbefale.

Og prosjekter kan vise seg å skape trøbbel for at IT skal bli en integrert del av den daglige driften.

Les også: Lapper på veggen redder prosjektet

Radar med kort sikt

Bak disse vurderingene står tre såkalte "scientists" hos IT-selskapet Bekk - husets egne eksperter på trender og teknologier.

For tredje året på rad har de utarbeidet en analyse kalt Teknologiradar 2015 - en analyse og anbefalinger basert på dagens situasjon i IT-Norge.

– I realiteten er det et omfattende samarbeid mellom de fleste teknologene og prosjektlederne her i Oslo og i Trondheim, forklarer administrerende direktør Olav Folkestad.

De store internasjonale selskapene har sine vyer, som Accenture Technology Vision og Capgemini Technovision.

Som et alternativ jobber det helnorske selskapet med å etablere sin nasjonale versjon, og med et mål å være mer konkret.

Bibliotek

Et eksempel på en utvikling er overgangen fra rammeverk til bibliotek.

Et par tiår tilbake var førstnevnte "fasiten", men havnet senere på sidelinjen.

– Fordelen vi nå ser, er at bibliotekene gjør det enklere å endre funksjonalitet underveis. Skal du endre noe som bygger på et rammeverk, risikerer du i verste fall å måtte skrive om hele koden, sier Vegard Hartmann. Han utgjør scientist-laget bak Teknologiradaren sammen med Kristoffer Dyrkorn og Ole-Martin Mørk.

Les også: Avduket nytt C++-verktøy for Android

Bekk-sjef Olav Folkestad. <i>Bilde: Espen Zachariassen</i>
Bekk-sjef Olav Folkestad. Bilde: Espen Zachariassen

Gigantomani

Radaren fanger opp at du er nødt til å kunne gjøre endringer raskt og enkelt på deler av en løsning, for nå er det fleksibilitet og omstillingsevne som gjennomsyrer IT-prosessene.

– Vi ser fremdeles tegn til gigantomanien. Spesielt offentlig sektor føler seg ofte tvunget til store prosjekter, der alt skal gjennomføres i et omfattende løp, sier Folkestad.

Men stadig flere virksomheter spør etter mer lettbente løsninger, der nye funksjoner blir levert fortløpende i oppdragsperioden.

– For vi snakker vanligvis ikke om prosjektperioder, lenger. IT jobber i stedet tett og fortløpende med forretningssiden om hvilke løsninger som fungerer best for å dekke ulike behov, sier Kristoffer Dyrkorn.

Så du denne? Opera henter stjernedesigner 

Scientist Ole-Martin Mørk, Bekk. <i>Bilde: Espen Zachariassen</i>
Scientist Ole-Martin Mørk, Bekk. Bilde: Espen Zachariassen

Mer spesialisering

Derfor er ikke lenger scrum en egnet metode.

Dette er også en type smidig metodikk, der leverandør og oppdragsgiver jobber tett med såkalte iterative leveranser - kortere småprosjekter i hovedprosjektet.

Ifølge Teknologiradaren er det nå viktigere å justere og forbedre kontinuerlig for å være i stand til å kunne sette nye funksjoner i produksjon.

Systemene bygges opp av mindre løsninger med hver sine funksjoner, men som fungerer sammen.

– Vi kaller dette funksjonell spesialisering, i motsetning til store standardløsninger som var laget for å passe til mange formål. Vår anbefaling er små team som fra første dag leverer noe som gir nytteverdi, fremfor store industrielle prosjekter som strekker seg over lang tid, sier Ole-Martin Mørk.

Her kan du selv klikke deg gjennom de ulike teknologiene og metodene som du bør holde deg unna eller sørge for å takle.

Avgjørende for konkurransen

Et konkret eksempel på en virksomhet med erfaring på de nye metodene, er Posten med sin digitale postkasse Digipost.

Bekk var leverandør, og de droppet tradisjonell prosjektmetode i utviklingen av digital postkasse.

– Ved å sette nye funksjoner i produksjon fortløpende, fikk vi raskt lansert nye minimumsfunksjoner. Det var avgjørende for at vi kunne komme på banen da vi oppdaget at konkurrenten E-boks etablerte seg i Norge, sier Martin Koksrud Bekkelund.

Han er direktør for produkt- og forretningsutvikling hos Posten Norge.

– Og vi kom i mål ved å levere et vellykket IT-prosjekt til staten på sikker digital postkasse og meldingsformidler, poengterer han.

Les også: Nå åpner digitalposten

Blås i visittkortet

Han legger ikke skjul på at arbeidsmetoden byr på utfordringer.

– Du kan ikke gå rett fra fossefallsmetode til denne formen for smidig metode. Lær deg scrum først. Og dette krever tett samspill mellom alle parter, sier Bekkelund til digi.no.

I praksis betyr det at både salg, forretningsutvikling, intern IT-stab og eksterne utviklerressurser jobber sammen som en enhet.

– Vi snakker om så tett samarbeid at det ikke spiller noen rolle om det står Digipost eller Bekk på visittkortene, illustrerer direktøren.

Les også: Skadd robot lærer seg å halte

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.