TELEKOM

– Her har du en oppskrift på bredbånd som holder mål

Ekom-bransjen har klart å samle seg om et felles budskap.

En gammel telefonkiosk var kulisse da statssekretær Reynir Jóhannesson (t.v.) fikk innspill fra IKT Norge og Torgeir Waterhouse om bedre digital infrastruktur.
En gammel telefonkiosk var kulisse da statssekretær Reynir Jóhannesson (t.v.) fikk innspill fra IKT Norge og Torgeir Waterhouse om bedre digital infrastruktur. Bilde: Espen Zachariassen
29. juni 2015 - 15:36

Med IKT Norge i spissen har 12 selskaper klart å samle seg om en "oppskrift" til regjeringen om hva som skal til for å snekre en vellykket plan for elektronisk kommunikasjon.

På tampen av året skal Samferdselsdepartementet være klar med sin Ekomplan, som blir en del av Digital Agenda.

Les også: Usikkert om regjeringen setter mer makt bak IT-politikken

Best i verden

Næringslivets innspill ble overrakt politisk ledelse mandag, og det inneholder "ideer, strategier og tiltak som vil bidra til at Norge forblir en av verdens ledende ekomnasjoner", som det heter i rapporten.

Hovedpunktene er:

Mer og bedre bruk av ekomtjenester

Her legger bransjen stor vekt på like rammebetingelser, som felles graveregler med like gebyrer mellom kommunene.

 

Bygge og fornye infrastruktur

Smart bruk av offentlige tilskudd står på listen over tiltak, der 10 prosent av avkastningen fra Infrastrukturfondet bør settes av til digital infrastruktur. Og offentlige støtteordninger må brukes i ikke-kommersielle områder, slik at man unngår et økende digitalt klasseskille.

 

Sikre og robuste nett

Bransjen mener at både strøm- og ekomnett må ha krav til å tåle ekstreme værforhold. Til nå er det ekombransjen som har fått pålegg.

Les mer: Staten kutter kravet til reservestrøm i mobilnettet

 

Langt igjen

– Vi har store forventninger til den nye ekomplanen, for vi møter stadig eksempler på at det er langt igjen, sier Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge.

Telenor Norge har vært med på å utarbeide innspillene til regjeringen. Mandag kunne selskapet selv bidra med det ferskeste eksemplet på utfordringer med å bygge ut tilfredsstillende mobildekning i deler av Bærum rett utenfor Oslo.

Den loklae motstanden mot å sette opp basestasjoner har vært hard.

– Årsaken har vært motstand blant noen få, men innflytelsesrike personer lokalt. Uten rot i vitenskap eller nasjonale regler har de fått gjennomslag for misforstått frykt for stråling, skriver dekningsdirektør Bjørn Amundsen i en pressemelding.

Les også: Finland sluker fem ganger mer mobildata enn Norge

Høye ambisjoner

– Innspillene fra bransjen er viktige fordi det nettopp er bransjen selv som står for å utføre det ekomplanen skal innehold, sier statssekretær Reynir Jóhannesson (Frp) i Samferdselsdepartementet.

Han mottok rapporten mandag, symbolsk nok ved en tradisjonell telefonkiosk på Akershuskaia i hovedstaden.

Ambisjonene er høye.

– Planen skal bli pensum for tenisk etat i landets kommuner. Her skal de finne de felles retningslinjene som legger til rette for utbygging av infrastrukturen, sier Jóhannesson.

Ifølge skjemaet skal Ekomplanen være klar på tampen av året og gå inn som en del av Digital Agenda.

Den snekres ferdig første kvartal 2016.

Så du denne? Vil lansere mobil i virtuell virkelighet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.