Lønn etter kommune

Her tjener en gjennomsnittlig IT-ansatt 822 000 kroner i året

Stor oversikt: Finn lønningene der du bor.

Her tjener en gjennomsnittlig IT-ansatt 822 000 kroner i året
(Foto: Leif Knutsen / Wikimedia Commons)

Stor oversikt: Finn lønningene der du bor.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Programmeringsspråk, fagfelt og alder har alle innvirkning på hva du tjener, men hva med hvor du bor?

Vi har sett gjennom informasjonen 7500 digi-lesere har lagt inn i lønnskalkulatoren. Konklusjonen er at betydningen kan være ganske så stor. 

I de 20 kommunene med flest respondenter, skiller det hele 240 000 kroner mellom IT-lønningene i den best betalte og dårligst betalte kommunen.

Bærum på topp

Bærum er kjent som en rikmanns-kommune, og det blir bekreftet av denne statistikken.

IT-ansatte her kan nemlig skilte med en snittinntekt på 822 200 kroner i året. Dette stemmer godt overens med SSBs lønnsstatistikk for alle bransjer samlet under ett, hvor Bærum ligger helt i tet.

Akershus-kommunen har en rekke  IT-giganter innenfor sine grenser. Dette inkluderer Norges største IT-selskap: Evry på Fornebu. Også Accenture og Hewlett Packard har kontorer på den paddeflate halvøya. 

På Lysaker, helt ved grensen til Oslo, finner vi konsulenthuset Computas og kontorene til en rekke utenlandske aktører. Det inkluderer Microsoft, Cisco og ERP-giganten SAP.

  • Se listen over Norges 100 største IT-selskaper, og hvor de holder til, i denne artikkelen.

Oslo-dominans

Bærum er ikke den eneste lønnsvinneren i umiddelbar nærhet av Oslo. På plass nummer to finner vi nabokommunen Asker, hvor IT-storheter som Telecomputing og Kongsberg Digital holder til. 

De tredje høyeste lønningene finner vi i Oslo kommune, hvor rundt en tredjedel av respondentene har svart at de holder til. Snittlønnen i Norges største by ligger på 768 000 kroner i året.  

Atea, Visma, Bouvet og Sopra Steria er de største selskapene her,  mens en høy andel IT-arbeidere jobber i offentlige virksomheter.

Evry er ett av mange IT-selskaper i Bærum. Her fra deres kontorer på Fornebu. Foto: ChickenFalls / Wikimedia Commons

De fjerde høyeste lønningene finner vi i Skedsmo kommune. Forsvarets forskningsinstitutt, Servicelogistikk AS og Evrys avdeling i Lillestrøm er blant de største IT-arbeidsgiverne her, men her kan vi også anta at mange pendler til Oslo og Bærum.

Om undersøkelsen

Gjennom digi.nos lønnskalkulator har rundt 7500 brukere lagt inn informasjon om blant annet lønn, bosted, selskap og kompetanse. Det er dette vi benytter som datagrunnlag når vi presenterer denne statistikken.

Datagrunnlaget er vasket og validert etter beste evne. Det er også kryssjekket mot SSB og Brønnøysundsregistrenes statistikker og regnskapstall, hvor innsendt informasjon stemmer godt overens med medianlønn for IT-ansatte, og antall brukere fordelt på ulike selskaper sammenlignet med faktisk antall ansatte. Rapportert lønn fordelt over ulike yrkesgrupper  ligger også tett opp mot SSBs statistikk, som igjen er basert på A-meldingen.

På grunn av dette og utvalgets størrelse, mener digi.no at dataene fra lønnskalkulatoren representerer norsk IT-bransje på en god måte.

Men som med all statistikk må vi ta høyde for utvalgsproblematikk og potensielle skjevheter. Det tas forbehold om at våre data kommer fra mennesker som leser oss i utgangspunktet, og som er interesserte i å ta en lønnskalkulator. 

Så kommer Rogaland

Med en femteplass er Stavanger den første byen på lista som ikke befinner seg rundt Oslofjorden, etterfulgt av Sandnes på plass nummer syv.

I Jæren-distriktet jobber mange i petroleumsindustrien, med selskaper som Cegal og Roxar blant de største. En rekke av Norges største IT-selskaper har også avdelinger her.

I denne undersøkelsen har vi avgrenset resultatene til kommuner med over 30 respondenter. Det betyr at det utelukkende er de mest folkerike kommunene som kommer med.

Blant disse er det Gjøvik og Hamar som ender opp med de nederste plasseringene. 241 000 kroner skiller snittlønnen for IT-ansatte i Gjøvik og Bærum.

Sjekk din kommune

I tabellen under kan du se lønnsstatistikk for IT-ansatte i kommuner med helt ned til seks respondenter.

Her vil hver enkelt lønning gjøre store utslag, og vi tar forbehold om at tallene kan inneholde store skjevheter. 

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen