FORBRUKERTEKNOLOGI

Hevder Apple annonserer Arm-baserte Mac-er under WWDC 22. juni

Ryktene har gått i flere år, men nå er tiden inne ifølge kilder Bloomberg har snakket med.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Pixabay
10. juni 2020 - 12:35

I april hevdet kilder overfor Bloomberg at Apple innen neste år vil lansere minst én Mac med en egenutviklet prosessor basert på Arm-arkitekturen. Apple har ikke selv gått ut med opplysninger om dette. 

Nå melder Bloomberg at Apple allerede på utviklerkonferansen WWDC den 22. juni vil annonsere at de kommer til å bevege seg bort fra prosessorer fra Intel – og gå over til sine egne Arm-baserte prosessorer. Opplysningene skal Bloomberg ha fått fra personer med kjennskap til Apples planer. WWDC vil bli holdt som en virtuell konferanse i år. 

Apple bruker som mange vet allerede egenutviklede Arm-baserte prosessorer i Iphone og Ipad, og det har i mange år vært spekulert i om ikke selskapet vil gå over til Arm-prosessorer også i sine Macbook-produkter. 

Ifølge Bloombergs kilder skal Apple ha minst tre Arm-baserte Mac-prosessorer på gang, alle basert på Apples kommende A14-brikke (brikken som sannsynligvis vil bli brukt i Iphone 12 når den kommer). 

Utviklerne vil trenge tid på å optimalisere for ny CPU

Det vil antagelig ikke lanseres fysiske produkter Arm-prosessorer på WWDC. Men siden prosessorarkitekturen er annerledes enn de x86-baserte prosessorene fra Intel, vil utviklere trenge tid på å optimalisere programvare til de nye prosessorene og for en Arm-basert versjon av Mac OS-operativsystemet. Alle Mac-er – også de stasjonære Mac-ene – skal på sikt gå over på Arm-arkitekturen, ifølge Bloombergs kilder.

Apple har byttet prosessorer i Mac-er tidligere, første gang tidlig på 90-tallet da de byttet fra Motorola-prosessorer til PowerPC. Så annonserte selskapet i 2005 at de ville bytte til Intel, og de første Intel-Mac-ene kom på markedet i januar 2006. 

Det er flere fordeler ved å gå over fra x86 til Arm, hvor redusert strømforbruk er en av de største. Samtidig vil det også åpenbart være mange utfordringer, spesielt når det gjelder bakoverkompatibilitet med eksisterende applikasjoner – og det vil også bli spennende å se om ytelsen blir like god som på en x86-arkitektur.

Da Apple gikk bort fra PowerPC løste de bakoverkompatiblieteten ved hjelp av en emulator, og det er antagelig noe de vil måtte gjøre også ved en eventuell overgang til Arm.

Illustrasjonsfoto.
Les også

Kilde: – Apple lanserer Mac-er med egenutviklede Arm-prosessorer neste år

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.