Hevder Apple skal kutte i iPhone-produksjonen

Har trolig overvurdert interessen for de nyeste toppmodellene.

Hevder Apple skal kutte i iPhone-produksjonen
Ingen skal si at iPhone selger dårlig, men Apple har tydeligvis overvurdert etterspørselen etter modellene som ble lansert i fjor høst.

Apple skal i det inneværende kvartalet redusere produksjonen av iPhone 6s og iPhone 6s Plus med 30 prosent, sammenlignet med de opprinnelige planene. Dette melder både Nikkei og Wall Street Journal. Nyheten skal ikke være bekreftet av Apple.

Det opprinnelige planene skal ha vært å opprettholde samme produksjonsnivå for de to nyeste modellene, som det som var gjeldende for iPhone 6 og iPhone 6 Plus for et år siden.

Men etterspørselen etter de to nyeste utgavene skal være heller svak, i alle fall med tanke på at det er iPhone det dreier seg om, slik at de to nyeste modellene har blitt liggende på lager. Dette skal gjelde både i Europa, USA, Kina og Japan.

Velger billigere modeller

Det betyr ikke at kundene har sluttet å kjøpe iPhone-produkter. De velger i stedet eldre og billigere produkter. Dette forklares dels med skyhøye priser på grunn av sterk dollarkurs, men også at kundene ikke har latt seg lokke av de begrensede nyhetene som nyeste modellene har kommet med.

Selv om det er ventet at produksjonen vil økes til normalt nivå igjen i neste kvartal, vil et slikt kutt ramme Apples underleverandører. Helt uventet har det nok ikke vært, for aksjekursene til mange av disse leverandørene har ifølge Wall Street Journal falt betydelig de månedene.

I tillegg skal blant annet Foxconn ha blitt lovet mer enn 12 millioner dollar i subsidier fra provinsmyndighetene for å redusere behovet for oppsigelser.

Nyheten om produksjonskutten førte også til at aksjekursen til Apple falt med mer enn 2,5 prosent i går, til 102,71 dollar. Kursen har dog falt helt fra 117 dollar siden begynnelsen av desember. iPhone-salget utgjør svært mye av Apples omsetning, og mange frykter derfor en potensiell svikt i etterspørselen.

Apper derimot

Da hjelper det kanskje ikke så mye at Apple i dag melder at selskapet har satt flere nye salgsrekorder i App Store de siste ukene, senest den 1. januar da omsetningen var på mer enn 144 millioner dollar. Den forrige rekorden ble satt den 25. desember.

I hele 2015 skal det har blitt omsatt apper til iPhone, iPad, Mac, Apple Watch og Apple TV for mer enn 20 milliarder dollar gjennom App Store.

 

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.