Hoff: – Tar ikke digitalisering på alvor

IKT Norge vil ha et sterkere Difi.

Hoff: – Tar ikke digitalisering på alvor
Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge mener at Difi og departementet må få mer makt til å styre digitaliseringen i hele offentlig sektor. Bilde: NTB scanpix

– Målene om digitalisering har dessverre ikke blitt tatt på alvor, sier generalsekretær Per Moren Hoff i en kommentar til evalueringsrapporten om IT-direktoratet Difi.

Her kommer det frem at direktoratet blir pålagt så mange oppgaver og utsatt for så detaljert styring fra Moderniseringsdepartementet at det ikke er tid og ressurser igjen til de overordnede strategiske oppgavene.

Les mer: Difi satt på sidelinjen

Mangler ressursene
I sum er det snakk om å etablere en offentlig forvaltning som samarbeider på brukernes premisser.

Det krever samarbeid på tvers av fagområder og standardiserte digitale løsninger.

– Oppgaver og virkemidler som kan oppfylle målet har ikke blitt gitt, mener lederen av IT-bransjens interesseorganisasjon.

Én plattform
Difi mangler virkemidler særlig på digitaliseringsområdet, ifølge Hoff.

– Det viktigste er at vi får en digital plattform for hele offentlig sektor slik at innbyggerne ikke trenger å forholde seg til flere plattformer og flere forvaltningsnivåer. Det mest brukervennlige gir også de største nettverksgevinstene og kostnadsbesparelsene. Derfor må digitaliseringsarbeidet i offentlig sektor gå fra “oppfordringer” til «styring», skriver han i en pressemelding.

Én sjef
IKT Norges holdning er at ett departement og én statsråd fortsatt må være ansvarlig for digitaliseringsarbeidet. I dag er det i prinsippet lagt til Kommunal- og moderniseringdepartementet (KMD), med bistand fra Difi.

– Dersom KMD og Difi skal fortsette med dette ansvaret, må de få sterkere styringsmidler og andre deler av Difis ansvarsområder kan flyttes til andre departementer, mener Hoff.

    Les også:

Les mer om: