FORSVARET

Holder tett om mer korrupsjons-rot

Dalseide-utvalget har funnet mer rot i Forsvaret, ikke bare fra Siemens-ansatte.

13. aug. 2007 - 13:38

Korrupsjonssaken i Forsvaret ruller videre. Siemens og en rekke selskaper er anklaget for å ha smurt ansatte i Forsvaret til å gi dem store kontrakter. I tillegg er Siemens tatt i å overfakturere Forsvaret for IT-innkjøp.

Forsvarets egen granskning av saken fra det såkalte Dalseid-utvalget ble avsluttet i fjor sommer, men rakk bare å se på avtalen rundt produktleveranser i perioden fra 1. oktober til 31. mars 2004. Da skiftet Siemens regnskapssystem og Daleid-utvalget satte derfor stopp her, men ble etterfulgt av en ny granskningsgruppe, Dalseide 2.

 
 

Denne gruppen har sluttført granskingen av Forsvarets FISBasis-kontrakten med Siemens Business Services (SBS).

Nå er granskningsrapporten på flere hundre sider ferdig. Selv om den skal etterbehandles av Forsvarsdepartementet og ikke forventer å være klar før jul, har innholdet vært så sterkt at Økokrim har krevd å få den utlevert for videre etterforskning.

Dalseid 1-rapporten ble offentliggjort på en stor pressekonferanse. Men nå holder Forsvaret tett. Hvilke selskaper det dreier seg om eller noen indikasjon på omfanget av anklagene vil verken Forsvaret eller Økokrim foreløpig si noe om. Og Økokrim vil enda ikke si noe om hvordan det står til med etterforskningen av Dalseid 1-rapporten som de fikk for et år siden.

Undersøkelsesgruppen gransker nå den etterfølgende perioden med hensyn til overfakturering, i tillegg til delavtale 2 og 3.

Assisterende departementsråd Morten Tiller i Forsvarsdepartementet forteller til digi.no at de nå skal gå igjennom rapporten som omhandler en rekke firmaer og navngitte personer i tillegg til dem som kom fram under Dalseide1. Den nye granskningsrapporten avdekker blant annet hvor mye det har vært av fordelsoverføringer til navngitte selskaper.

- Vi kan ikke offentliggjøre noe nå av hensyn til etterforskningen og personvern, men vi vil helt klart gå ut med hva som er gjort galt og hvilke reaksjonsformer vi vil bruke når det er klart, sier Tiller til digi.no.

Dalseide2-utvalget består av personell fra Erling Grimstad & Partnere og Edbo Risk Management. Gruppen ledes av sorenskriver Nils Dalseide.

Foruten undersøkelser omkring resterende del av FISBasis-kontrakten, avdekker granskingsgruppen undersøkelser om forsvarsleverandører har avgitt regelstridige fordeler til personell tilknyttet forsvaret. Det er allerede kjent at Thales skal undersøkes i denne sammenheng.

Det antas at arbeidet vil koste rundt 3 millioner kroner.

Undersøkelser foretatt av Granskingsutvalget viser en utstrakt bruk kundepleie overfor forsvarsansatte og innleide konsulenter. Granskingsutvalget antar at forsvarspersonell kan ha mottatt fordeler som gaver og reiser fra tilknyttede leverandører i strid med gaveforbudet i tjenestemannsloven § 20 og Forsvarets eget anskaffelsesreglement.

Enkelte fordelsoverføringer er etter Granskingsutvalgets oppfatning av en slik art at de kan utgjøre brudd på forbudet mot korrupsjon, jf straffeloven §§ 276 a til c. Dette gjelder både for giver og mottaker av fordelene.

Cyberforsvarets avdeling for systemdrift har tilholdssted i den gamle NATO-basen på Kolsås i Bærum.
Les også

Måtte lyse ut to ganger: Disse 12 vil bli sjef i Cyberforsvaret

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra