Hollywood-forfattere får Internett-rettigheter

En avtale i siste liten om Internett-rettigheter avverget en streik blant manusforfattere. Nå skal Hollywoods skuespillere forhandle nett-rett til sitt arbeid.

Fredag pustet store deler av Hollywood lettet ut. Da kom manusforfatterne til enighet med produsentene om mer kompensasjon for sin innsats, en avtale som også inkluderer Internett-sending av materiale.

Dette baner veien for skuespillerne i Screen Actors Guild og AFTRA, organisasjonen for radio- og TV-artister, til å kreve det samme.

Ifølge MSNBC er det sannsynlig at skuespillerne vil fremme sine krav overfor TV-produsentene ganske snart.

Begge organisasjonene ser det som selvfølgelig at deres rettigheter også gjelder på nettet, men diskusjonen vil gå på hvordan man skal organisere kompensasjonen - hvem som får hvilke deler av kaken, med andre ord.

- Dette er en historisk avtale, mener Rob LaZebnik, en av produsentene bak The Simpsons og medgründer i Internett-selskappet Icebox. Han mener avtalen mellom produsenter og manusforfattere viser at nettet omsider taes alvorlig som distribusjonskanal.

Fredagens avtale gjør at manusforfatterne får 1,2 prosent av inntektene som genereres av at filmer og TV-programmer blir sendt på nettet, inkludert alle programmer produsert fra 1. juli 1971 ifølge MSNBC.

I tillegg skal forfatterne ha en egen avtale for de gangene en Internett-serie danner grunnlaget for en film eller et TV-program.

Til toppen