JUSS OG SAMFUNN

Hollywood vil stoppe digitale video-opptakere

Digitale video-opptakere bryter copyrightlovene, mener Hollywood. Overgangen fra VHS til digitalt format møtes med rettssaker fra flere kanter.

12. feb. 2002 - 11:30


Tivo
ReplayTV


Men nå er Hollywood våknet, skriver LA Times. Sonicblue, som står bak ReplayTV, har fått fire søksmål mot seg bare siden november. Grunnlaget for saksøkingen er at ReplayTV gjør det mulig for forbrukerne å sende video til andre ReplayTV-bokser over nettet, i tillegg til at de lar deg spole over reklamen automatisk. Dette er ting Hollywood mener strider mot copyright-lovgivningen.

MGM, Fox, Universal Studios og Orion Pictures mener det er ulovlig å la forbrukerne ta opp og lagre TV-programmer automatisk, basert på sjanger, skuespillere som er med eller ordene som beskriver programmet i TV-guiden. Noen copyright-eksperter LA Times har snakket med, mener dette truer alle opptagere av ReplayTVs type.

Filmstudioene er redde for at folk skal opparbeide seg komplette, organiserte biblioteker av James Bond eller X-Files på en alt for enkel måte, da dette vil true DVD-salg og andre pengestrømmer studioene er avhengige av. At folk har gjort lignende ting på VHS-opptagere i mange år, har aldri ført til lignende oppløp i rettssystemet.

Det er allerede etablert, gjennom høyesterettsavgjørelse i Sony/Betamax-saken i 1984, at forbrukerne har lov å ta opp TV-programmer og se dem senere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.