Hologram-lignende utskrift fra Xerox-skrivere

Xerox avslørte denne uken en ny laserskriverteknologi for å lage utskrift som ikke kan kopieres.

Xerox avslørte denne uken en ny laserskriverteknologi for å lage utskrift som ikke kan kopieres.

Det å lage sikre dokumenter som ikke kan reproduseres, vil om ikke lenge kunne gjøres på vanlige laserskrivere.

Glossmark-teknologien Xerox introduserte torsdag denne uken, lar ifølge ExtremeTech brukerne legge sekundære bilder inn i deres dokumentutskrifter. De sekundære bildene opptrer som separate og hologramlignende når dokumentet holdes på skrå med korrekt belysning. Disse bildene kan ikke kopieres med kopimaskin eller skanner, og kan vanskelig fotograferes.

Teknologien ble ifølge Xerox oppdaget nærmest tilfeldig mens forskere ved Xerox forsøkte å forbedre utskriftskvaliteten til lasere ved å redusere differensiert glans, det vil si de ujevne blanke feltene som lages av laserskrivere når lysrefleksjonsegenskapene til toneren ikke er nøyaktige de samme som de til papiret som brukes.

Forskerne lyktes ikke i å redusere den differensierte glansen, men snublet i stedet noe helt annet.

- De samlet seg for å løse et problem, i stedet fant de en måte å lage noe unikt og annerledes, sier Rob Rolleston, laboratoriesjef hos Xerox, i en pressemelding.

Ved å endre programvareinnstillingen til halv-tonene med lav nivå, det vil si de små prikkene som er synlige i en avis eller på en laserutskrift gjennom et forstørrelsesglass, fant forskere ut at de kunne fokusere den differensierte glansen til spesifikke områder for å få en global effekt hvor bildet opptrådte forskjellig ved ulik belysning.

Xerox mener at Glossmark-teknologien er unik sammenlignet med eksisterende, sammenlignbar teknologi som vannmerker og hologrammer, fordi den kun avhenger av utstyr som allerede finnes. Glossmark fungerer med vanlige tonere i den øvre delen av laserskrivermarkedet. Men slike skrivere finnes allerede på kontorer over hele verden, noe som vil gjøre metoden tilgjengelig for mange brukere.

I teorien kan teknologien brukes sammen med både farge- og sort/hvitt-skrivere, men Rolleston sier at han den i praksis gjør seg best på fargeskrivere.

- Tradisjonelt er glans mer fordelaktig i den fargeverdenen, noe som har ført til at det er flere fargetonere tilgjengelig som lager differensiert glans. I tillegg foretrekker mennesker å se i farger, sier han.

Glossmark-teknologien kan brukes til å legge sekundærinformasjon som strekkoder, tekst og datoer inn i utskrevne dokumenter. Ved første øyekast, og under de fleste lysforhold, vil teksten være usynlig.

Xerox vil utvikle Glossmark-teknologien videre, før den gjøres kommersielt tilgjengelig.

Til toppen