Test: Microsoft

HoloLens vil kjøre alle Windows 10-apper

Stadig mer lovende teknologi.

HoloLens vil kjøre alle Windows 10-apper
Fra en tidligere demo av HoloLens og et Minecraft-aktig spill. Bilde: Microsoft

Microsoft jobber fremdeles med det spennende HoloLens-konseptet, som først ble vist frem i januar i år. 

For å friske opp minnet, det er et brillesett som genererer en holografibasert utvidet virkelighet, slik at brukeren ser animasjoner, applikasjoner og annet innhold projisert over virkeligheten rundt seg. I motsetning til virtuell virkelighet altså, der alt man ser er datagenerert. 

En av de unike poengene med HoloLens er at enheten er helt frittstående, krever ingen tilkobling til en datamaskin, og gjør all prosesseringen selv. Det gjør den til et svært avansert stykke teknologi, som antakeligvis også er et godt stykke unna lansering. 

På Build-konferansen viser likevel Microsoft nå fremgangen

Noe av det mest interessante er at alle utviklere som jobber med Windows 10-applikasjoner vil enkelt kunne designe disse for HoloLens også. Microsoft går så langt som å hevde at alle applikasjoner til Windows 10 skal kunne kjøres på HoloLens, noe som selvsagt henger sammen med selskapets filosofi om å støtte alle tenkelige plattformer og skjermstørrelser.

Les også: Slik fungerer HoloLens.

For å få appene til å fungere med de magiske brillene må man bruke noe som heter Windows Holographic Platform, og det vil la utviklerne inkludere elementer som stemmekontroll og bevegelse.

Mange bruksområder

Potensialet, i alle fall basert på Microsofts egne demoer, er stort. Det vises til mange bruksmuligheter for profesjonelle: Arkitekter, leger, forskere og så videre. Det å kunne se på og manipulere tredimensjonelle objekter på denne måten er defintivt fascinerende. 

Det er mange muligheter for underholdning også. Microsoft bekreftet i går en avtale med spillmotoren Unity, som brukes av svært mange uavhengige utviklere. Unity er blitt en standard for utvikling av titler for det profilerte Oculus Rift-headsettet, og vil nå også støtte all funksjonaliteten til HoloLens. 

Det er likevel ingen tvil om at det er fortsatt tidlig i prosessen, og Microsoft sier ingenting om tilgjengelighet, pris eller andre lanseringsdetaljer.