BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hong Kong- kapital snuser på nordisk mobiltelefoni

Det Hong Kong-baserte investeringsselskapet Hutchison Whampoa vil sammen med det svenske investeringsselskapet Investor søke på en av de fire svenske UMTS-lisensene som nå er utlyst.

Frode Eriksen
15. mai 2000 - 12:53

Det skriver den svenske avisen Finanstidningen. Avisen forteller at det er svenske Investor som har tatt initiativet til konsortiet som også vil bestå av flere andre eiere.

Hutchison Whampoa er identisk med selskapet som i et konsortium sammen med canadiske TIW fikk tilslaget på den femte britiske UMTS-mobillisensen da auksjonen ble avsluttet for noen uker siden. Selskapet har gjort det klart at det i tillegg til Storbritannia vil fokusere på utrulling av mobilinfrastruktur i Europa, noe som kan inkludere alle de tre skandinaviske landene Norge, Sverige og Danmark. Selskapet selv vil ikke kommentere avisrapporten.

Hutchison Whampoa er identisk med hovedaksjonær i det britiske mobilselskapet Orange som Mannesmann kjøpte for over 70.000 kroner per kunde i fjor høst, noe som gav Hong Kong-selskapet 14,6 milliarder dollar (130 milliarder kroner) i aksjer og kontanter. Etter at Mannesmann i sin tur ble kjøpt av Vodafone, eier Hutchison aksjer i Vodafone for 10 milliarder dollar, eller 3,5 prosent av aksjekapitalen. Dermed sitter selskapet med en kontantbeholdning på 5 milliarder dollar eller nærmere 50 milliarder kroner som nå skal investeres i europeisk mobilindustri.

Søknadsfristen for de svenske mobillisensene går ut den 1. september med tildeling i november. I Norge er utlysningen rett rundt hjørnet med søknadsfrist tidlig på høsten og tildeling senest rundt oktober/november. Både de norske og de svenske UMTS-lisensene skal tildeles på individuelle kriterier der operatørene i en anbudskonkurranse skal konkurrere om å tilby best tjenester, finansieringsplan, dekning, utbyggingshastighet og lignende.

Før helgen ble det klart at RCL Com planlegger å organisere et konsortium for å søke på UMTS-lisenser både i Norge, Sverige og muligens Danmark, avhengig om myndighetene vil auksjonere bort UMTS-frekvensene eller ikke.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.