TELEFONAVLYTTING

Høyesterett: Bryter telefonavlytting i fengsel menneskerettighetene?

En tidligere innsatt på Ullersmo mener menneskerettighetene og Grunnloven ble brutt da telefonsamtalene hans ble avlyttet.

Høyesterett skal vurdere om menneskerettighetene til en innsatt ved Ullersmo fengsel ble brutt, da telefonen hans ble avlyttet.
Høyesterett skal vurdere om menneskerettighetene til en innsatt ved Ullersmo fengsel ble brutt, da telefonen hans ble avlyttet. Foto: Gorm Kallestad/NTB
13. des. 2023 - 16:33

En tidligere innsatt på Ullersmo mener menneskerettighetene og Grunnloven ble brutt da telefonsamtalene hans ble avlyttet.

Onsdag avgjorde Høyesteretts ankeutvalg at Høyesterett skal se på saken.

Mannen i 60-årene mener at han ble utsatt for ulovlig telefonavlytting mens han sonet på en avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå i Ullersmo fengsel.

– 400 samtaler avlyttet

Han mener dette bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjon og Grunnlovens punkter om retten til privatliv.

I august i år kom Eidsivating lagmannsrett fram til at staten ikke hadde brutt menneskerettighetene i forbindelse med telefonavlyttingene. Saken handlet om hvorvidt han hadde krav på fradrag i straffen på bakgrunn av dette og andre ting han ble utsatt for i fengsel.

Mannen hevdet selv at han under soningen snakket med kona si hver dag, og at han hadde vært utsatt for ulovlig avlytting under opptil 400 telefonsamtaler.

Opplysninger ble slettet

En betjent og en inspektør ved fengselet bekreftet i lagmannsretten at i alle fall en andel av samtalene hans ble avlyttet, men at ikke alle samtalene ble avlyttet, av kapasitetshensyn. Det er likevel ikke klart hvor mange samtaler som ble avlyttet, fordi opplysningene har blitt slettet fra journalsystemet.

I dommen skriver lagmannsretten at de ikke er kjent med at den straffutmålingsmessige betydningen av telefonavlytting under varetekt eller soning har vært behandlet av Høyesterett.

Direktør Lars Christian Aamodt sier NSM vil følge opp Gjedrem-utvalget rapport og anbefalinger.
Les også

Ny NSM-direktør: – Vi skal gjenopprette orden

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.