BEDRIFTSTEKNOLOGI

HP dumper prisene med nye skrivere

HP har brukt 1,2 milliarder dollar på å utvikle nye allsidige fotoskrivere for hjemmemarkedet. De tre første modellene er lansert.

26. juni 2002 - 09:13

De tre første av en helt ny type Deskjet-skrivere ble lansert på den pågående messen TechXNY (tidligere kjent som PC Expo) i New York i går. Hewlett-Packard opplyser at fram til tidlig i 2003 vil det lanseres 50 nye produkter for bilder og utskrift. Skriverne bygger på ny design og ny teknologi, og skal være 20 prosent rimeligere å produsere enn forgjengerne. De har vært forberedt gjennom tre år, og representerer investeringer på til sammen 1,2 milliarder dollar, fordelt på 900 millioner til nytt produksjonsutstyr, 125 millioner i utvikling, og 200 millioner i markedsføring. De utgjør HPs største satsing på utstyr beregnet på forbrukermarkedet.

HP Deskjet 5550.
HP Deskjet 5550.

Flaggskipet blant de nye skriverne er Deskjet 5550, beregnet på brukere som vil ha tilnærmet samme kvalitet på sine utskrifter som det de forventer med vanlig framkalte bilder. Prisen i USA er oppgitt til 150 dollar, og burde følgelig kunne tilbys i Norge helt ned til 1200 kroner, eks mva. Den har atskilte patroner for sort og farger, og kan med en spesiell tilleggspatron skrive ut i seks grunnfarger, i stedet for de vanlige fire. Det skal gi opptil 1,2 millioner atskilte farger i selve bildet, etter en teknologi HP kaller Photoret IV, med en oppløsning på 4800 punkter per tomme. Den kan også skrive ut bilder i 10 ganger 15 centimeter uten den sedvanlige rammen. Med tilleggspatron og ved bruk av spesialpapir, skal bildeutskriftene også være beskyttet mot falming. I vanlig sort-hvitt utskrift skal 5550 gi laserkvalitet og hastighet opptil 17 sider per minutt.

HP Deskjet 3820.
HP Deskjet 3820.

De to nye rimeligere modellene, Deskjet 3820 og Deskjet 3420, mangler Photoret IV-teknologien, men skal likevel kunne gi utskrifter av forholdsvis høy kvalitet. 3820 tilbyr 4800 punkter per tomme og atskilte patroner for sort og farge, men bruker andre patroner enn 5550. Den har hjelpemidler for blant annet tosidige utskrifter. Med ekstra utstyr vil man kunne kople samme skriver til flere PC-er med enten kabel eller trådløs forbindelse. I sort er utskriftshastigheten maksimalt 12 sider per tomme. Prisen i USA er 100 dollar.

HP Deskjet 3420.
HP Deskjet 3420.

3420 er noe langsommere i utskrift, har en oppløsning på 2400 punkter per tomme, og koster 80 dollar.

De nye skriverne retter seg først og fremst mot Lexmark, men også mot merker som Epson og Canon. På presentasjonen innrømmet en talsperson for HP at de to rimeligste modellene var priset så lavt at de ville selges til tap. Selskapet regner likevel med at omsetningen vil være lønnsom, siden overskuddet på salget av blekkpatroner vil være større enn underskuddet på salget av selve skriverne. Dette har vært et kjent trekk ved HP de siste årene, og har ført til at selskapet er kjent på folkemunne som "The Ink Company".

Med de nye skriverproduktene regner HP med å øke skriveravdelingens omsetning med ti prosent i 2003 og 2004, og økt marginene fra 10-12 prosent til 11-13 prosent.

Ifølge IDC vil det i USA skrives ut mer enn 15 milliarder digitale bilder i året innen 2005, og tredje hver husholdning vil ha et digitalt kamera. Ifølge InfoTrends regner 81 prosent av brukerne av digitale kameraer med å skrive ut sine bilder hjemme.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.