HP har laget verdens tetteste minnebrikke

I et nanoteknologisk gjennombrudd har Hewlett-Packard framstilt verdens tetteste minnebrikke, på 64 biter.

Hewlett-Packard kunngjorde gjennombruddet i Stockholm, i anledning 175-årsdagen til Kungliga Teknologiska Institut.

Forskningen bygger blant annet på et patent fra januar i år, der HP viste hvordan man kunne legge tråder med en bredde på seks atomer vinkelrett på hverandre, i en avstand på et molekyl, og bruke ulike strømstyrker i ledningene til å gjøre molekylet til en diode eller en transistor.

Les også:

HP oppsummerer gjennombruddet i tre punkter:

  • De har framstilt elektronisk minne med en bit-tetthet som overgår alt som er kjent hittil. Med tilknytningstråder har brikken på 64 biter et areal på én kvadratmikrometer. Bit-tettheten er mer enn ti ganger det som er mulig med vanlig silisium-baserte brikker.
  • De har kombinert for første gang minne og logikk på molekylnivå, og framstilt minnebrikker som kan overskrives, og som ikke er avhengig av å stå under spenning for å holde på sin informasjon.
  • Det er frramstilt 625 slike brikker med tilhørende logikk, med utgangspunkt i én skive, i en teknikk kjent som nano-imprint litografi.

Gjennombruddet har gitt HP enda fire patenter innen nanoteknologi.

Bildeserie fra kunngjøringen av 64 biters minnebrikke i Stockholm 9. september 2002. Forstørrelsen i hvert bilde er rundt 10 ganger det foregående

A: Skiven der 625 minnebrikker ble laget samtidig
B: En rekke minnebrikker med deres prøveforbindelser
C: En eneste prøvestruktur. Den fortsatt usynlig minnebrikken er i midten for denne strukturen
D: Nanoledninger fra testutstikkerne til minnet som er der linjene krysses
E: Minnets struktur er her synlig
F: Nærbilde av et enkelt 64 biters minne, med ledninger i grupper på 8. Ved hvert kryss mellom en vannrett og en loddrett ledning kan det lagres en bit.

Til toppen