HP har Superdome-etterfølger klar

HP har gjort klar brikkesett og pakkemoduler som legger grunnen for en superserver med opptil 128 Itanium-prosessorer til høsten.

Hewlett-Packard har orientert blant andre News.com og CBR Online om hva de kommer til å kunngjøre på utviklerforumet Intel Developer Forum i San Jose i California seinere i dag. Hovednyhetene er brikkesettet sx1000, hittil kjent under kodenavnet Pinnacles, og pakkemodulen mx2 for Itanium-prosessoren, hittil kjent som Hondo, som skal gjøre det mulig å plugge inn to Itanium-prosessorer i samme hovedkortsokkel.

Sx1000 kan betraktes som en videreføring av brikkesettet som ligger til grunn for superserveren Superdome fra høsten 2000. (Se artikkelen HPs Superdome har debutert hos Amazon datert 13.09.2000.) Det er beregnet på servere fra 8 til 64 prosessorer, både Itanium og den nyeste typen PA-RISC (PA-8800). Pakkemodulen mx2 vil gjøre det mulig å doble det maksimale prosessortallet til 128. Den vil inneholde ordninger for å begrense varmeutviklingen, samt ekstra cache for å unngå tap av ytelse når to prosessorer må dele den samme sokkelen.

Den første utgaven av sx1000 kommer til sommeren da HP regner med å kunne lansere en åtteprosessors Itanium-server med brikkesettet. Lenger ut på høsten, samtidig med tredjegenerasjons Itanium (”Madison”) kommer selve Superdome-etterfølgeren med opptil 64 prosessorer. Mx2 vil først være klar i første kvartal 2004, slik at 128-prosessors utgaven vil måtte vente til da.

Torsdag vil HP og Intel sammen stå for en demonstrasjon av en åtteveis sx1000-basert server som kjører Windows, Linux og HP-UX samtidig. Partisjoneringen vil bli utvidet til også å omfatte OpenVMS, systemet som kom til HP fra Digital, via Compaq.

Til toppen