JUSS OG SAMFUNN

HP må betale pirat-avgift for CD-brennere

Hewlett-Packard i Tyskland har inngått forlik om å betale avgift for alle CD-brennerne de har solgt, fordi de brukes til piratvirksomhet.

27. nov. 2000 - 09:04

Datagiganten Hewlett-Packard har i en tysk rett ingått forlik om å betale avgift fordi deres CD-brennere brukes til å piratkopiere musikk.

Forliket innebærer at HP må betale nesten femten kroner for hver CD-brenner de har solgt i Tyskland siden februar 1998, skriver Associated Press.

For alle fremtidig solgte CD-brennere må selskapet betale 50 kroner per enhet.
Kulturdepartementet har lovt å legge frem et høringsutkast til avgift på lagringsmedier som CD-R, harddisker og MP3-spillere, også dette grunnet bekymring for tapte inntekter som følge av digital piratkopiering.


I Tyskland har de allerede lovgivning som krever at den som produserer maskinvaren, i dette tilfellet CD-brennere, må betale kompensasjon for piratenes herjinger, og HP er første firma til å bli rammet av dene loven. Det opprinnelige kravet fra GEMA, landets største lisensieringsorganisasjon, var på mer enn 120 kroner per solgte CD-brenner.

Ifølge plateselskapenes internasjonale interesseorganisasjon IFPI, blir rundt 500 millioner CDer lastet ned fra nettet og piratkopiert hvert år.

En talsperson for HP i Tyskland sier til AP at forliket er konkurransehemmende for selskapet, siden utenlandske leverandører kan selge CD-brennere uten å betale avgifter.
GEMA gikk tidligere i år ut og krevde kompensasjon også fra PC-importører.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.