BEDRIFTSTEKNOLOGI

HP og Hewlett-Packard har skilt lag

HP Norge AS skal ta seg av salget av PC-er, printere og snart 3D-printere.

11. nov. 2015 - 16:35

Den 1. november gikk gode gamle Hewlett-Packard Company over i historien. Ut kom HP og Hewlett Packard Enterprise. I Norge blir HP det største av de to selskapene målt i omsetning. De vil levere varer og tjenester for rundt 2,3 milliarder i år og det med en stab på rundt 70 personer. HP Norge overtar 60 prosent av omsetningen til det gamle selskapet.

— Vi er nummer en i markedet på de aller fleste områdene vi konkurrerer. Vi har 29 prosent av PC-markedet. På forretnings-PCer har vi over 39 prosent og på arbeidsstasjoner har vi hele 61 prosent, sier adm. direktør i HP Norge Verner Hølleland, som er veldig fornøyd med at hans del får med seg både HP-logoen og navnet kundene er blitt vant med.

Bra med splitt

Det er en logikk bak oppdelingen i to selskapet, mener Hølleland. Et konsern med over 300 000 ansatte og så mye produkter er svært krevende å styre riktig.

Det er bedre å dele opp slike giganter og få mer konsentrasjon om færre og mer enhetlige områder.

— Vi har fått rollen som volumselskapet som skal levere mye og innovative produkter med mest mulig effektiv logistikk. Det har investorene vært enige i. Så langt har vi vært på børs litt over en uke og i løpet av den korte tiden har verdien av HP økt fra 22 til 25 milliarder dollar, sier han.

Les også: HPs oppstykking i rene tall 

Skifter gir

Skal vi tro Hølleland har det nye selskapet store ambisjoner. De skal lansere nye produkter i et mye høyere tempo enn før og de skal overraske med innovasjon i produktene. Ikke bare på PC, men på print, både to og tre dimensjoner.

— Hewlett-Packard’s velkjente forskningsavdeling HP Labs er også delt mellom selskapene. Med HP Inc. følger navnet HP Labs og ca. 18 000 patenter som er relatert til PC og Print områdene. Men selv om patentene er delt mellom HP og Hewlett Packard Enterprise kan selskapene i henhold til lisensieringsavtale benytte seg av patenter i hverandres selskaper for alt som er registrert før delingen av selskapet. Patenter som registreres etter 1. november forblir utelukkende i respektive selskap med mindre det inngås spesifikk lisensieringsavtale.

Print øker

HP er størst i alle printkategoriene, både i blekk, laser og storformat i et markedet som har snudd fallet til vekst hittil i år.

— Veksten på 5 prosent i henhold til tall fra analyseselskapet DMR skyldes nok ikke frøst og fremst mer papirutskrifter. Snarere er det at multifunksjonsmaskiner har fått en viktigere rolle til å skanne papirdokumenter inn i arkivene, sier Hølleland.

Han tror de kommer til å selge mer etterhvert som folk oppdager den nye page wide-teknologien deres. Dette er blekkskrivere med faste skrivehoder som står stille mens papiret beveger seg forbi. De er mye billigere både i innkjøp og bruk enn laserskrivere og ikke stort større enn andre skrivebordsmodeller. Til tross for at de kan skrive opptil 70 sider i minuttet i farger.

— Neste år kommer denne blekkteknologien, som vi lanserte i A4 i fjor, i A3 format. Vi har allerede teknologien tilgjengelig i A0 og kan skrive 30 sider i minuttet, sier han.

3D-print

Teknologien vi fortale verden om for et par år siden nærmer seg markedet. Neste år kan vi begynne salget av 3D-skrivere med det vi kaller MultiJet Fusion. Den er helt unit i måten den skriver ut tredimensjonale piksler, eller voxler. Teknologien skiver lag på lag med veldig mange dyser og er opptil 10 ganger raskere enn andre 3D-teknologier. Vi kan skrive med en nøyaktighet på 21 tusendedels millimeter og kan endre farge, ruhet, elastisitet, elektriske ledeevne og andre parametere i ulike deler av produktene vi produserer. Med denne teknologien kan skrive ut elektronikk, Men det kommer mye mer i årene fremover. Vi arbeider allerede med teknologi som kan skrive ut produkter til både keramer og metall, sier Hølleland.

Les også: HP kaster seg inn i markedet for 3D-printing 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.