HP: PC-boksen må bort fra kontoret

Boksene til Hewlett-Packards "Concept PC 2002" stables i et eget skap. På pultene er bare store lydløse skjermer med DVD og annet personlig utstyr.

Ifølge produktsjef David Richard i Hewlett-Packard Frankrike, er formålet med Concept PC 2002 å presentere en idé som i løpet av noen måneder kan gjøres til et produkt. Sist HP laget en Concept PC var til CeBIT-messen i Hannover i mars 2000. Maskinen han har med seg til Oslo, er ett av bare fem eksemplarer.

Den forrige Concept PC fra HP var en fysisk sett svært liten bord-PC, med lukket kasse og så avanserte komponenter som mulig. Den utviklet seg til HPs populære "e-pc" som ble lansert i januar i fjor, og som siden er blitt til e-pc-42. Der er det gjort én viktig endring: Det er mulig å ta ut harddisken. Skal du til en ny pult, tar du med deg harddisken, og får med deg kjærlighetsbrev og andre personlige data. Det er e-ps-42 Telenor har valgt som standard bordmodell til de åpne kontorene på Fornebu. Flere andre leverandører, blant dem HPs kommende brudgom Compaq, satser på slanke "haifinne"-PC-er med avanserte komponenter. Med Concept PC 2002 er HP tilbake til den hermetisk lukkede boksen. Men denne gangen er hovedpoenget at selve boksen ikke en gang skal stå på kontoret. Den skal stå i et skap, der man kan stable mange PC-er oppe på hverandre, på samme måte som servere i en rack. På pulten skal det bare være personlig utstyr.


- Dere må ikke betrakte dette som et designstudie, understreker Richard som merker at ingen i salen synes innretningen er spesielt vakker. - Det er et bevis på at man med tilgjengelig teknologi kan realisere en bestemt idé, nemlig å skille PC-en i to funksjoner: det individuelle og det sentrale. Det individuelle er skjermen, videokameraet, mikrofonen, lyden, DVD-spilleren, tastaturet og musen. Det sentrale er det dataavdelingen forholder seg til. Vi regner med betydelige besparelser når alle PC-ene i en avdeling kan samles i ett skap, og vi tror det er fordelaktig for brukeren å oppleve et kontormiljø fri for databokser. Skjermen og de øvrige enhetene er laget for å støye så lite som overhode mulig.


Kontakten mellom den sentralt plasserte boksen og utstyret på pulten går over tre USB-kabler. Dagens teknologi begrenser avstanden til fem meter.

- Det er for lite. Ingeniørene våre arbeider med løsninger som kan øke denne avstanden til 200 meter, forsikrer Richard.

Skjermen er på 19 tommer. For behov utover det integrerte multimediautstyret, kan skjermen tilkoples ekstrautstyr, ikke bare over USB, men også over trådløst samband, for eksempel Bluetooth. Tastatur og mus er trådløse, uten at HP tilbyr en løsning for et svært reelt behov: enkel oppladning av batteriene når utstyret ikke er i bruk. Det burde være enkelt å bygge en list i underkant av skjermen der tastatur og mus kan ryddes bort når de ikke er i bruk, og der de samtidig lades.

Mange kan ønske seg samtidig oversikt over flere dokumenter enn det er plass til på en 19 tommers skjerm. Hvorfor ikke gjøre skjermen enda breiere?

- Det er et kostnadsspørsmål. Foreløpig er det for dyrt å lage store flatskjermer. Det er langt billigere å legge opp til å bruke to skjermer. HP lager kort som kan brukes til å kople opptil fire skjermer på samme PC. Egen programvare fordeler hva som vises på hver skjerm. Flere brukere kan ha hver sin skjerm, eller en brukere kan fordele egne applikasjoner over flere skjermer.

I forlengelse av HPs idé om å stable PC-bokser på samme måte som man stabler servere, kan man tenke seg en ordning der større maskiner kan deles i et antall virtuelle servere på den ene siden, og virtuelle PC-er på den andre. Dersom dette ble realisert som klynger, fikk man en svært fleksibel løsning der alle fikk tildelt ressursene de trengte til enhver tid, og om en maskin falt ut, behøvde ikke det å bety annet enn en brøkdels ytelsesreduksjon for brukerne.

Til toppen