JUSS OG SAMFUNN

HP-sjef felt av forhold til kvinne

Avgangen til Mike Hurd sjokkerer, og utløste et kraftig kursras.

Mark Hurd hadde et strengt fokus på kostnadskontroll de fem årene han ledet HP. Nå oppfordres HP til å skaffe seg en mer visjonær toppsjef.
Mark Hurd hadde et strengt fokus på kostnadskontroll de fem årene han ledet HP. Nå oppfordres HP til å skaffe seg en mer visjonær toppsjef.
7. aug. 2010 - 09:14

Toppsjefen i verdens største IT-selskap, Hewlett-Packard, gikk av med øyeblikkelig natt til lørdag norsk tid.

Den overraskende oppsigelsen kom etter at HP hadde foretatt en større intern granskning av anklager om seksuell trakassering fra Hurds side.

Rapporten konkluderte med at Hurd ikke hadde trakassert kvinnen som anklaget ham, men at han hadde «utvist adferd som ikke er tråd med HPs standarder for forretningsdrift».

Hurd hadde det rapporten kaller et «nært personlig forhold» til en ikke-navngitt kvinnelig leder for et event-byrå som HP var kunde av. Forholdet varte i følge rapporten fra høsten 2007 og fram til 2009. Han unnlot å informere styret om dette, og skal ha brukt HPs penger til å finansiere blant annet middager og reiser sammen med kvinnen.

Granskingsrapporten finner det unaturlig at Hurd som selskapets øverste leder personlig brukte så mye tid på arbeidet med HPs PR-arrangementer, som kvinnen hadde ansvaret for.

Styret kom i går enstemmig fram til at Hurd som følge av dette måtte gå av.

Formelt sett trekker Hurd seg altså fordi han har misbrukt HPs penger. En anonym kilde siteres i Wall Street Journal dit hen at utgiftene som HP er påført som følge av forholdet mellom henne og Hurd, ikke overstiger 20 000 dollar.

Kvinnens advokat Gloria Allred understreker overfor CNet News.com at det ikke var snakk om noe seksuelt forhold.

Kvinnen er ikke identifisert i amerikansk presse.

Wall Street Journal skriver også at da HP-styret ble informert om forholdet 29. juni, var det i ferd med å vurdere å forlenge kontrakten med Hurd med ytterligere tre år. Hurd var interessert i en forlengelse, og la an til å tjene rundt 100 millioner dollar hvis han hadde fått gehør for sine krav. I stedet får han en fallskjerm på 12,2 millioner dollar kontant, i tillegg til utbetalinger knyttet til aksjer og bonuser. Fallskjermens samlede verdi anslås til i overkant av 35 millioner dollar.

Mark Hurd har utvilsomt vært en stor suksess for HP, og regnes som mannen som fikk selskapet på beina igjen etter den vanskelige perioden med Carly Fiorina ved roret. Han gjennomførte en omfattende omstrukturering, og fikk alle avdelinger til å gå med overskudd.

Hurd har hittil hatt et personlig rykte som konvensjonell trofast ektefelle og far til to døtre.

Også Fiorina måtte gå av under turbulente forhold i 2005. Sentralt i saken sto blant annet spionasje og lekkasjer til pressen.

Hurd, som både styreleder og administrerende direktør i selskapet, erstattes inntil videre av selskapets økonomisjef Cathie Lesjak.

Nyheten om Hurds avgang utløst et 8,3 prosent fall i HP-aksjen i handelen som fortsetter etter børsens stengetid.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.