RESULTATERFINANS

HP splittes igjen. Skaper ny IT-gigant med CSC

Markedet jubler for planene.

Bilde: Elise Amendola
25. mai 2016 - 12:06

Bare et halvår etter at Hewlett-Packard (HP) ble delt i to børsnoterte selskaper er det duket for enda en oppsplitting.

Etter fisjonen i fjor høst ble dataromprodukter, programvare og tjenester lagt til nye HP Enterprise (HPE), mens pc-er og printervirksomheten endte opp i nye HP Inc. Begge med omtrent lik årsomsetning på om lag 50 milliarder dollar hver.

I en overraskende vending skal HPE nå spinne ut tjenestedivisjonen. Den skal fusjoneres med CSC (Computer Sciences Corporation) i en komplisert affære.

Kunngjøringen sendte HPEs aksjekurs opp 11 prosent. CSC er opp formidable 27,8 prosent, slik at dette er noe markedet reagerte svært positivt på.

Etter det digi.no erfarer oppfatter norgeskontorene til både HPE og CSC planene som spennende, men ingen av dem har ønsket å gi en kommentar ennå.

Uvisst hva kjempen skal hete

Tjenestedivisjonen som løftes ut av HPE omfatter drift, konsulent- og outsourcingvirksomhet, der kjernen stammer fra kjempeoppkjøpet av EDS (Electronic Data Systems) tilbake i 2008.

EDS var den gangen verdens nest største IT-tjenesteselskap. HP fikk store utfordringer med å integrere virksomheten, som de kjøpte for 13,2 milliarder dollar. Det var ikke EDS verdt. Senere ble minst 8 milliarder dollar av verdien nedskrevet.

Planene som ble kunngjort i går skal munne ut i et nytt IT-selskap. De blir en global IT-tjenestegigant med over 5000 kunder i 70 land. Årsomsetningen er anslått til 26 milliarder dollar.

Eierskapet blir lagt til aksjonærene i HPE og CSC med en 50/50-fordeling. Likeledes skal partene fylle hver sin halvpart av styret.

Hva det nye selskapet skal hete er uvisst.

Operasjonen med oppstykking og påfølgende fusjon blir omtalt som en «spin-merger». HPE og CSC velger å kalle sitt nye barn for Spinco inntil videre.

CSC-toppsjef Mike Lawrie skal lede virksomheten. Han blir både styreformann, president og administrerende direktør. HPE-topp Meg Whitman blir styremedlem.

Transaksjonen ventes å være fullbyrdet innen mars 2017.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.