HP taper penger på å lage PC-er

PC-produksjonen går med tap, selv om den øker som aldri før. I en forhåndskommentar til kvartalsresultatet som offentliggjøres 15. mai om morgenen, amerikansk tid, advarer Hewlett-Packard at overskuddet er mindre enn forventet.

Advarselen gjelder regnskapsårets annet kvartal, det vil si de tre månedene fram til 30. april. Fortjeneste per aksje vil ligge rundt 65 cents, mot 75 cents i samme kvartal i fjor, og 86 cents i foregående kvartal. Analytikerne knyttet til First Call hadde i gjennomsnitt ventet rundt 77 cents. Aksjemengden det siste året har ligget mellom 1,06 og 1,08 milliarder. Den samlede omsetningen har økt med 16 prosent i forhold til annet kvartal i fjor.

HP oppgir flere årsaker til tilbakegangen: produktsammensetningen, prispress på PC-er, økonomiske forhold i Asia som særlig rammer målingssystemene, samt utgifter knyttet til til forhold som omorganiseringen av skriverproduksjonen og overtakelsen av Heartstream Inc.

Wall Street Journal skriver at sterk ordreinngang den siste måneden har hevet aksjekursen med 30 prosent. Da advarselen ble kjent etter børsens stengetid onsdag kveld, ble det omsatt HP-aksjer 10 dollar under sluttnoterningen på 81,625 dollar.

HP er verdens tredje største PC-produsent. I mars kunngjorde markedsledende Compaq omfattende priskutt for å få ned lagerbeholdningen, og HP måtte følge opp med tilsvarende tiltak. Følgen var at produksjonen av PC-er til det profesjonelle markedet gikk med tap. Selv om skrivere fortsatt er HPs hovedprodukt, går det stadig mer ressurser til å produsere PC-er. Ifølge IDC leverte HP 72 prosent flere PC-er i kvartalen fram til 31. mars i år enn i tilsvarende kvartal i fjor.

Til toppen