TELEKOM

Huaweis nye mobilbrikke får innebygget AI

Skal gi mobiltelefoner egenskaper som ikke har vært mulig til nå.

Kirin 970: Med hele 5,5 milliarder transistorer er det blitt plass til masse ny elektronikk på den nye mobilprosessoren til Huawei. Det har de utnyttet til å bygge inn en helt ny regneenhet som baserer seg på nevrale nett i tillegg til de tradisjonelle CPU-ene og GPU-ene. Neste måned kommer den første mobiltelefonen som bruker brikken og den skal ifølge Huawei kjøre ringer rundt Samsungs nye S8.
Kirin 970: Med hele 5,5 milliarder transistorer er det blitt plass til masse ny elektronikk på den nye mobilprosessoren til Huawei. Det har de utnyttet til å bygge inn en helt ny regneenhet som baserer seg på nevrale nett i tillegg til de tradisjonelle CPU-ene og GPU-ene. Neste måned kommer den første mobiltelefonen som bruker brikken og den skal ifølge Huawei kjøre ringer rundt Samsungs nye S8. Bilde: Odd Richard Valmot
4. sep. 2017 - 19:00

BERLIN (digi.no): 10 nanometer strukturbredde, 8 CPU-kjerner, 12 GPU-kjerner og en mystisk nye NPU-kjerne. Alt fordelt på 5,5 milliarder transistorer! Det er Huaweis nye Kirin 970-mobilprosessor.

Spranget til 10 nanometer, ned fra 16 nanometer i forrige generasjon er hemmeligheten til det enorme transistortallet og et lavere kraftforbruk, men her er ikke Huawei først. Qualcomms nye Snapdragon 835 er bygget på 10 nanometer, men med «bare» 3 milliarder transistorer. Verst er dette kanskje likevel for Intel som har vært trege med sin kommende krympeprosess. Her er det fremdeles 14 nanometer som gjelder.

NPU

Den meste spennende delen av prosessoren er NPU-en, det vil si en Neural Processing Unit. Det er en ny type regneenhet som er bygget for å kjøre kunstig intelligens lokalt på brikken. Kunstig intelligens i mobiler er vanligvis noe man overlater til applikasjoner i nettskyen, men det gjør det vanskelig å utnytte slik teknologi for å kjøre i sanntid, slik som bilde- og videobehandling.

Huawei opplyste på IFA-messen i Berlin at med denne prosessoren har de behandlet 2005 bilder i minuttet, men bare 97 uten NPU-en.

Den nye prosessoren er mer en enn utbasunering av fremtidsretning. Den kommer allerede i en ny mobiltelefon i neste måned lakk det ut av de to sjefsutviklerne på en rundebordskonferanse digi.no var invitert til om prosessoren i Berlin. Og da skal det vil ikke mye fantasi til å gjette at det er nye Mate 10 det dreier seg om.

Det spørs om dette er nok til å bli først med AI på brikken. Det har gått rykter om at Apples nye prosessor som vil komme i nye iPhone 8 som skal lanseres 12. september vil ha en form for AI på brikken.

Utdypet med pressen: Eric Zhou Chen, som er plansjef på Kirinteamet og Fellow Ai Wei som er strateg innen chipset og hardwareteknolog, sammen med en PR-dame fortale overaskende åpent om den nye Kirin-prosessorens nye egenskaper. <i>Foto:  Odd Richard Valmot</i>
Utdypet med pressen: Eric Zhou Chen, som er plansjef på Kirinteamet og Fellow Ai Wei som er strateg innen chipset og hardwareteknolog, sammen med en PR-dame fortale overaskende åpent om den nye Kirin-prosessorens nye egenskaper. Foto:  Odd Richard Valmot

Med NPU-en kan bildene analyseres slik at programvaren kan optimalisere den etter hva de inneholder. Trær, biler ansikter, hunder osv.

– AI-teknologien på brikken er åpen slik at andre kan utvikle nye apper og ny funksjonalitet i eksisterende apper. Vi kommer til å slippe et SDK – et programmeringsverktøy for Kirin 970 om ikke lenge, sier Eric Zhou Chen, som er plansjef på Kirinteamet.

Det telefonen kan når den slippes vil bare være en forsmak på hva som vil utvilkes etter hvert. Huawei har brukt milliarder av kroner på å utvikle AI, så vi kommer nok til å få se veldig mye mer av den sorten. Mobilprosessoren er bare en liten komponent i så måte.

– Vi kommer ikke til å bruke Kirin-prosessoren til andre oppgaver enn i mobiler og nettbrett, sa Ai Wei. I tillegg til å være strateg for brikkesett og maskinvareteknologi bærer han ærestittelen Huawei Fellow.

Litt norsk

Som i de tidligere Kirinprosessorene benytter Huawei ARM sin Mali-arkitektur i grafikkprosessorene. Mali utvikles ved ARMs utviklingssenter i Trondheim. Her finner vi den samme som i forrige generasjon Kirin 960, Mali-G72MP12, men nå altså 12 stykker i stedet for åtte.

Prosessoren får også integrert kategori 18 LTE som gir den nedlastingshastighet på 1,2 Gbit/s. Helt teoretisk selvfølgelig, men det er en dobling fra forrige generasjon.

Prosessoren er utstyrt med to signalprosessorer for bilder og er ifølge Huaweis mobilsjef Richard Yu med på å gjøre bildeprosesseringen fra kameraene mye raskere og bedre enn den Samsung har i nye Galaxy S8. Mens de andre mobilprodusentene, med Apple som selve eksperten, gjør mest mulig for å hemmeligholde nyhetene sine til lanseringsdato så lekker Yu og andre flittig om hva som kommer. Det ryktes at han har vist frem bilder av Mate 10 som viser at den har enda mindre kant enn Samsung Galaxy S8 og sikkert også iPhone 8.

Synes du 10 nanometer er lite? IBM går nå for 5 nanometer »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.