TELEKOM

Huawei og ZTE dømt for korrupsjon

Bannlyst og idømt lange fengselsstraffer.

Dømt for korrupsjon: Både Huawei og ZTE blir nå bannlyst fra å delta i offentlige anbud i Algerie, melder flere nyhetsbyråer.
Dømt for korrupsjon: Både Huawei og ZTE blir nå bannlyst fra å delta i offentlige anbud i Algerie, melder flere nyhetsbyråer.
12. juni 2012 - 14:14

Huawei og ZTE er bannlyst fra alle offentlige anbud i Algerie de neste to årene, etter å ha blitt dømt for korrupsjon i en lokal domstol.

Tre av de kinesiske telekomgigantenes ledere ble også dømt in absentia til fengsel i 10 år, samt bøter på tre millioner dinarer (drøyt 230.000 kroner) hver.

Det er også utstedt internasjonal arrestordre på de domfelte, ifølge nyhetsbyrået Presse-DZ.

Representantene for verdens nest største og femte største produsent av telekomutstyr er ifølge meldingen dømt for å ha bestukket topper i det statseide teleselskapet Algérie Télécom.

Saken skal være ledd i en større korrupsjonsskandale i det nord-afrikanske landet. Tidligere Algérie Télécom-direktør Mohamed Bukhari og forretningsmannen Chami Medjdoub sto siktet for hvitvasking av penger og en serie «mistenkelige transaksjoner».

De angivelige bestikkelsene skal ha foregått i perioden 2003 til 2006. Både Bukhari og Medjdoub skal ha blitt dømt til fengsel i 18 år, ifølge nyhetsbyrået.

Korrupsjonssaken føyer seg inn i rekken av pr-messige mareritt for de to kinesiske telekomprodusentene.

Huawei og ZTE har vekselvis blitt anklaget for spionasje, beskyldt for prisdumping og påstått å ha forbindelser til den kinesiske hæren, Taliban og den iranske revolusjonsgarden.

Selskapene har avvist alle beskyldningene som grunnløse, men de har likevel blitt hardt rammet.

En talsperson for Huawei antyder overfor kinesiske Global Times at det kan ligge politisk motvilje bak rettsforfølgelsen av selskapet i Algerie.

Mistenksomheten, særlig fra amerikanske myndigheter, har tidligere gjort det umulig for Huawei å selge tele- og nettverksutstyr til teleselskap i USA. Det har også blitt gjort grep som effektivt forbyr Huawei innpass i et kommende nødnett og nektet dem å kjøpe opp amerikanske selskaper.

Så sent som i mars ble det kjent at Australia vraker Huawei fra å levere anbud på utbyggingen av et nasjonalt fibernett, med påskudd fra etterretningsorgan som frykter for sikkerheten.

I Europa er situasjonen er ganske annen. Huawei er nøkkelleverandør av infrastrukturen både for mobilnettene til Telenor og Netcom. De er også sentral partner med Telenor og driver et forskningssenter sammen på Fornebu.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.