Hvem får "Internett.no"-adressen?

Mot slutten av januar åpner Norid for registering av adresser som internett.no, pc.no og data.no. Det blir kø, for etterpå kan den lykkelige vinneren selge adressene.

Mot slutten av januar åpner Norid for registering av adresser som internett.no, pc.no og data.no. Det blir kø, for etterpå kan den lykkelige vinneren selge adressene.

Norid åpner for tidenes kappløp: Hvem klarer å komme øverst i postbunken den morgenen de åpner for registrering av generelle Internett-navn?

Første brev Norid åpner kan stikke av med alle de mest generelle navnene, som internett.no, butikk.no, telefon.no og data.no.

Dette er adresser som er enkle å huske og kan derfor være like verdifulle som et stort butikklokale på Karl Johans Gate. I USA ble nylig adressen wallstreet.com solgt for én million dollar (les saken Wall Street solgt for en million dollar).

Hittil har Norid, forvalteren av de norske Internett-adressene, bare latt norske bedrifter og organisasjoner registrere en adresse hver og den skal minne om selskapets navn. Men i januar åpner organisasjonen som eies av Kirke-, undervisnings- og forskningsdepartementet opp slusene.

Alt tyder på at Norid vil foreslå fri registering og at Post- og teletilsynet vil godkjenne dette. Forslaget har vært kritisert, for det eneste kravet det stiller til domeneregistering er at du har et selskap eller organisasjon som står i Brønnøysund-registeret. Da vil du kunne registere opptil ti navn, helt uavhengig hva du eller selskapet ditt heter.

Shopping.no, nyheter.no og wap.no er tatt, men bare fordi noen har opprettet egne selskaper som heter dette, en kostbar løsning.

Internett.no har hittil vært stengt, men åpnes i januar.
Følgende navn er ledige:
  • internett.no
  • telefon.no
  • PC.no
  • data.no
  • butikk.no
  • ehandel.no
  • sex

Bruk http://www.norid.no/whois/ for å lete etter ledige navn.

Den nye politikken vil åpne for en del piratproblemer, noe digi.no tidligere har omtalt (se nedenfor), fordi det ser ut som for eksempel Freia må kjøre en dyr rettssak hvis noen rekker å registere www.kvikklunsj.no før dem. Dette kan føre til kaos, for i tillegg vil Norid trolig bli sterkt overbelastet i en periode slik det skjedde da danskene åpnet opp.
Les om hva som vil skje når Norid endrer reglene:
Men du kan også registrere generelle ord.


- Det vil bli et race, fordi det ikke er noen som har mer krav enn andre på adresser som internett.no, innrømmer Norid-sjef Hilde Thunem overfor digi.no.

- Vi vurderte en auksjon, men fant ut at det blir mest praktisk å gjennomføre tildelingen etter først-til-mølla-prinsippet.

Thunem forteller at Norid også tillater salg av domene-navn, noe som trolig åpner muligheter for en hyggelig fortjeneste for den som kommer først.

- Vi skal varsle tre uker på forhånd. Den dagen vi åpner den frie registeringen - trolig mot slutten av januar - kommer vi til å åpne brevene ett for ett fra toppen av postbunken. Førstemann som spør får navnet internett.no. Vi lager ikke noen køordning - det nytter ikke å sende inn søknader nå, sier Norid-sjefen.

digi.no spør om det ikke åpner for spekuleringer av typen "send 50 brev om dagen i hele januar".
- Jo, jeg skjønner at folk vil stille seg i kø, innrømmer Thunem.

Informasjon om å søke på et domene, finner du på NORIDs hjemmeside..

Til toppen