Hvilken virus-scanner er best?

Det finnes gratis virusscannere som finner og fjerner datavirus og ormer. Her er en test som viser hvor effektive de er til å finne svineri på din datamaskin.

Det finnes gratis virusscannere som finner og fjerner datavirus og ormer. Her er en test som viser hvor effektive de er til å finne svineri på din datamaskin.

Den danske virusanalytikeren Peter Kruse har testet hele utvalget av nettbaserte virusscannere.

Kruse har testet de gratis scanner-tjenestene som kan gjøre det mulig å spare litt penger på å beskytte seg - selv om mange vil hevde at det ikke er nok til å beskytte seg nok. Men det er en annen diskusjon.

Fordelen med disse scanner-tjenestene er at de er gratis, de er alltid oppdatert med virusdefinisjoner, og de krever ikke permanente systemressurser.

Tjenestene er testet etter følgende parametre:

- Registrering

- Brukervennlighet

- Deteksjonsprosent

- Evne til å rense/fjerne virus

- Hastighet

Følgende produkter er med i testen:

1. Command on Demand

2. Central Command

3. Symantec

4. McAfee

5. Trend Micro

6. Panda Antivirus

7. Dr. Web

8. RAV Antivirus

Testen er gjort på en PC med Windows 98 SE med de siste oppdateringene. Det er en Pentium II-maskin på 300 MHz, 8 GB harddisk og ADSL-tilkobling. Sikkerhetsnivået i Internet Explorer 6 ble satt til medium, som er standard, og som tillater at det kjøres ActiveX og Active Scripting.

Det er testet med en blanding av 1.000 virus og trojanske hester, samt såkalt spyware - programmer som ligger på maskinen din og spionerer.

Utvalget er tilfeldig, og inneholder Dos, W32, VBS, ActiveX, SHS, og Makro-virus.

Command on Demand

Tjenesten krever registrering av navn, telefonnummer, stat og e-postadresse.

Deretter settes en Verisign-signert nedlasting igang, og du får spørsmål om å opprette en 2,67 MB mappe kalt c:\cssmod på harddisken.

Denne mappen, og alle filer som legges i registeret, kan enkelt fjernes ved hjelp av kontrollpanelet legg til/fjern programmer. Det opprettes også en snarvei på skrivebordet.

Tjenesten tilbyr scanning av disker, inkludert CD-ROM, og det er enkelt å velge hva man vil undersøke - inkludert komprimerte/pakkede filer.

Både installasjon og avinstallasjon gikk enkelt.

Central Command

Denne scanneren krever ingen registrering. Man kan oppgi e-postadresse, og må akseptere lisensavtalen. Når det er gjort, vil en signert nedlasting starte, og det er klart for scanning av PC-en. En kan velge å scanne memory, boot, pakkede filer og e-post, via "valg"-menyen. Ellers kan man velge å sjekke alt, og rense automatisk etter behov. CCOS installerer seg i Windows-mappen, for eksempel c:\windows\avxoscan, og i tillegg kopieres filer til mappen, for eksempel avxlive.exe, som kan kjøres uten å besøke Central Commands nettsted.

Programmet bruker omtrent 2 MB på harddisken.Det oppretter valget AVX Online Scan i menyen "Funksjoner" i Internet Explorer, noe som gjør tilgangen enkel og grei. Desverre har ikke programmet en enkel og grei avinstallering, dette må gjøres manuelt, og er litt plagsomt.Programmet tar dermed opp plass på harddisken din, selv om du bare vil bruke det en gang.

Symantec Security Check

Symantec Security Check inneholder en rekke gratis verktøy som både sjekker for virus og diverse sikkerhetshull og sårbarheter. Nedlastingen er signert, og det kreves ingen registrering. ActiveX-programmet som scanner etter virus, tar opp 1,5 MB på harddisken, og fjernes automatisk når scanningen er ferdig.

Etter nedlasting scannes hele maskinen automatisk, uten at man kan velge selv. Den scanner ikke pakkede filer. Etterpå lages det en rapport om eventuelle virus eller problemer som er funnet, men det foretas ingen reparasjoner der og da. Rapporten kan sendes til Symantec for internt bruk.

McAfee

McAfee krever at det opprettes en konto for bruken av tjenestene. For i underkant av 400 kroner får du adgang til tjenestene i to år, og dermed utdefinerer tjenesten seg fra å være med i testen.

Trend Micro Housecall

Trend Micro ber om etpar opplysninger som skal brukes i statistikkene deres, før man laster ned signerte filer og installerer dem.

Det oppstod etpar problemer i forhold til nedlasting, grunnet stor trafikk på server.

Oppsettet av hvilke disker som skal sjekkes er enkelt, og man kan også gå helt ned til å velge enkeltfiler eller mapper for scanning. Virus-rens skjer enten gjennom å velge "auto clean" eller å trykke på knappen selv.

Panda Activescan

Panda krever navn og e-post fra brukerne, og man kan også settes opp på en sikkerhetsrelatert e-postliste fra selskapet. Filene som lastes ned er signert, men mangler dato/tid.

Installasjonen er utmerket, og layout og presentasjon er bra uten å bli for tungt å laste ned.

Via Internet Explorer kan en scanne fra fil-nivå opp til disk-nivå, og en kan velge automatisk opprensking.

Panda bruker frivillige opplysninger fra brukerne til å lage statistikker, de også.

Dr. Web online test

Denne tyske tjenesten er basert på opplasting, det vil si at brukeren selv sender inn mistenkelige filer. Av 50 virus som ble sendt inn, fant Dr. Web bare 29, og resultatet av scanningen blir sendt til brukeren på engelsk. Det arbeides visstnok med en engelsk utgave av tjenesten.

RAV Antivirus scan online

Også denne scanneren er basert på at brukeren laster opp filer. Ifølge reklame på selskapets nettsted, skal de være istand til å gjenkjenne 61.400 virus, trojanere og annen ondsinnet kode.

RAV fanget opp samtlige av de 50 filene som ble sendt inn.

+Resultat
+Konklusjon

Til toppen