Hvor mange klokker solgte Apple?

Spenningen stiger før kvartalstallene røpes. Aksjen nærmer seg rekord.

Hvor mange klokker solgte Apple?
Apple Watch på utstilling ved selskapets butikk i Fifth Avenue på Manhattan. Bilde: Marius Jørgenrud

Apple legger i kveld norsk tid fram regnskapstall for andre kvartal.

I opptakten har aksjekursen løftet seg. Før de amerikanske børsene åpner ligger den å vaker rundt 133 doller stykket. Det er ganske nære «all time high» og tilsvarer en markedsverdi på over 746 milliarder dollar.

Særlig to forhold vekker en viss spenning, skriver Business Insider.

Det inkluderer antall smarttelefoner solgt i perioden. iPhone 6-modellene som ble lansert før jul sørget for et brakresultat i forrige kvartal, da det ble solgt 61,17 millioner enheter.

To dusin analytikere Fortune har spurt tror i snitt at fasiten denne gang blir 49,4 millioner enheter, eller en vekst på 40,4 prosent målt mot samme periode i fjor. Forventingene er med andre ord skyhøye.

Sist ble det rekord: iPhone til værs, men iPad-salget stuper

Hvor mange klokker?

Videre er det stor spenning knyttet til hvor mange smartklokker de har maktet å selge. Kveldens kvartalsrapport blir den første som inkluderer inntekter fra Apple Watch, som ble lansert i USA og noen andre utvalgte land fra slutten av april.

Det er godt mulig vi ikke får noen indikasjoner på mottakelsen, kanskje med unntak av anekdotiske uttalelser.

Apple har tidligere kunngjort at de ikke vil røpe antallet solgte klokker. I stedet skal salges bakes inn og rapporteres til markedet i en «øvrige produkter»-kategori. Den posten inkluderer blant annet Apple TV, iPod og Beats-hodetelefoner.

Det burde likevel være mulig å få en indikasjon på veksten. Annet-kategorien i regnskapet hadde i forrige kvartal en omsetning på 1,7 milliarder dollar.

- Slo alle andre

Mangelen på offisielle tall har ikke hindret analyseselskaper i å levere sine spådommer. De er temmelig positive.

Canalsys sendte i dag ut en pressemelding hvor de anslår at Apple har solgt 4,2 millioner smartur siste kvartal.

- Apple ble verdens ledende leverandør av bærbare enheter i andre kvartal. Med 4,2 millioner enheter tok de med klar margin igjen Fitbit, Xiaomi og alle andre smartklokkeprodusenter, og det på tross av betydelig høyere priser, skriver Canalsys med bakgrunn i sine estimater.

Analysen er optimistisk på Apples vegne, selv om de nevner problemer både i leveransekjeden og kjente utfordringer med produktet, som begrenset ytelse og batteritid.

Piper Jaffray-analytiker Gene Munster har på sin side estimert 3 millioner solgte Apple Watch, mens KGI Securities estimerer 3,9 millioner enheter. Global Equities Research anslo allerede for syv uker siden at Apple kan ha solgt 7 millioner smartur. Analytikernes estimater spriker uvanlig mye.

Det er ennå ikke kjent når Apple Watch blir lansert i Norge. I Sverige startet salget før helgen, da det ble observert lange køer utenfor butikker i Stockholm.

Les også: Norske apper klare for epleklokka